Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велинградчани не искат добив на волфрам в Грънчарица

| обновено на 20.07.23 в 15:02

В разпространена декларация Община Велинград и неправителствените организации в града се обявяват против срещу новото инвестиционно намерение за добив на волфрам от находище Грънчарица, в близост до града. Ако процедурата се задейства, във Велинград  са готови за масови протести

В местността Грънчарица се намира и вододайната зона на града. Освен това, развитието на рудодобивната дейност ще се отрази негативно на много защитени животински видове, както и ще компрометира туристическата дейност в града.

Намерението на пловдивска фирма за добив на волфрам е от преди пет години, но тогава процедурата бе стопирана, заради серия от протести. В подписката да се спре процедурата тогава се включиха над 11 хиляди жители. 

В последствие върховният административен съд окончателно спря инвестиционното намерение на пловдивската фирма, но изненадващо, същото това дружество, преди дни е подновило намерението си.

Велинград е единен в позицията си, че няма да допусне съществуването на мина на своя територия. Освен граждани, в подписката се е включила и кметската администрация, както и представителите на различни политически партии. 

Декларацията вече е внесена в НС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

публикувано на 11.07.24 в 10:15

До 8 години затвор очаква лекарите с измамната схема за физиотерапия

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.    Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса Здравната каса е заплатила 12 900 лв., а фиктивните пациенти по делото са 31...

обновено на 11.07.24 в 08:54

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54

Алея на Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на името на прочутия български творец Милчо Левиев ще бъде открита на Сахат тепе в Пловдив. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. Там е поставена указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на Милчо Левиев, монтирани са табла с кратка история за житейския и творческия му път. Именитият пианист, композитор и..

обновено на 11.07.24 в 08:52

Режим на водата в Марково

 Заради силното засушаване, намаления дебит във водните резервоари и високата консумация в село Марково ще бъде въведен режим на ползването на водата. В селото вода няма да има вечер в часовия диапазон от 22:00 часа до 5:00 часа на следващия ден. Решението беше взето след среща на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов с управителя на..

публикувано на 11.07.24 в 00:31