Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

80 години от спасяването на българските евреи

Радио Пловдив и НБ "Иван Вазов" с изложба "Спасените и спасителите"

5
Снимка: БНР

В Културния център на Радио Пловдив беше представена изложбата "Спасените и спасителите", посветена на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Документалната експозиция е съвместен проект на Народната библиотека „Иван Вазов“ и Радио Пловдив и беше открита от директора на библиотеката Димитър Минев и генералния директор на БНР Милен Митев. 

„Изложбата разказва за пловдивската еврейска общност, събитията около подготовката за депортирането на евреите към лагерите на смъртта и тяхното спасение, подчерта Димитър Минев . Посетителите могат да видят "квартала, еврейските общественици, хората спасени... а още по-интересна е съдбата на спасителите на тези евреи, голяма част от тях са платили с живота си, други са били в затвор, наказани".„Спасяването на българските евреи е знаменателно дело в българската история и е важно да си припомняме такива събития“, изтъкна генералният директор на БНР Милен Митев: "защото понякога се втренчваме много в лошите неща и забравяме добрите примери. А добрите примери са важни, за да ни вдъхновяват и да ни накарат да ги последваме. Дай Боже никога повече да преживяваме ужаси, които да налагат геройство, като това, което се е случило при спасяването на българските евреи, но трябва да си спомним и да отдадем заслуженото на самите хора, които въпреки трудностите и проблемите и опасността за самите тях са заели някакви принципна позиция и наистина са помогнали за едно уникално дело."

Изложбата се състои от 10 постера. На всяко от паната има и QR код, който е вход към дигитален портал с повече информация за всяко едно от събитията.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Галерия

Още от категорията

Виенски джаз квартет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

„Камерна сцена Пловдив“ представя виенския джаз квартет Life Aquatic в Първо студио на Радио Пловдив. Концертът е тази вечер от 19 часа. Музиката на квартета варира между различните жанрове и музикални форми - преплитат се съвременен джаз, свободна импровизация и камерна музика, влияния от инди рок и алтернативната сцена, с ехо от мелодиката..

публикувано на 27.07.23 в 08:52

Радио Пловдив е домакин на изложбата "Спасените и спасителите"

В Културния център на Радио Пловдив от 17 часа днес ще бъде открита изложба, посветена на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи. Документалната експозиция "Спасените и спасителите" е част от проект на Радио Пловдив и се реализира в партньорство с НБ „Иван Вазов“. Изложбата се състои от 10 постера, които проследяват живота на..

обновено на 20.07.23 в 07:35

Премиера на четвъртия том от "Великите европейци" в Радио Пловдив

Още малко парчета от пъзела на родната, но непозната, странна и красива, отчайваща и вдъхновяваща, умна и безумна Европа – това ни носи четвъртият том от поредицата „Великите европейци“. Как се заражда и развива театърът в Древна Гърция; защо крал Ричард Лъвското сърце би продал и самия Лондон, ако има кой да го купи; селянка или принцеса е..

обновено на 20.06.23 в 08:15

Радиодраматизация "Стената на спасението"

Радио Пловдив отбелязва с поредица от журналистически материали и събития 80- ата годишнита от спасяването на българските евреи. Освен репортажи и интервюта, обединени в цикъла "Спасените и спасителите", изложбата на НБ "Иван Вазов" с постери и възможност за вируален вход към истории и факти, свързани с паметното събитие, Радио Пловдив  излъчи и..

публикувано на 11.06.23 в 13:10

Квартет "Дюпа - Корназов" с качествен джаз в Първо студио на Радио Пловдив

Концерт на квартет "Дюпа - Корназов" ще се състои  на 07 юни в Първо студио на Радио Пловдив.  Квартетът "Дюпа - Корназов" е уникална среща на двама признати артисти и лидери на европейската сцена, които споделят оригиналната си музика и дават воля на въображението, мелодиите и хармониите си.  " Музиката на квартета обхваща пълния..

обновено на 07.06.23 в 06:41