Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните избори ще са тест за стабилността на кабинета

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото има ли стабилизиране на политическата ситуация  и какво се случва с доверието към основните политически сили и към правителството преди местните избори  - коментира в програма "Точно днес" с Димитър Ганев от Изследователска агенция "Тренд". 

Според последното социологическо проучване на агенцията над половината от българите не искат  предсрочни парламентарни избори. 22% оценяват положително работата на правителството. Наблюдава се известно успокоение във възприятията за икономическите перспективи, но тревожността остава водеща.

През юли регистрираме известна стабилизация на основните индикатори, които тестваме ежемесечно. Не отчитаме съществени промени в оценката за работата на основните институции и електоралната картина. Можем да говорим за относителна лятна стабилизация, но на ниски нива, коментира Ганев.

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ (24.8%) остава лидер с преднина от малко над 5% от гласуващите. Следват ги „Продължаваме промяната-Демократична България“  с 19.1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за „Възраждане“ с подкрепа от 15.5% от гласуващите, следвани от ДПС (13.7%) и БСП (8.6%). „Има такъв народ“ остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията „не подкрепям никого“ продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6.3%.

Парламентът се движи на ниски нива на оценка за работата си, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14% одобрение. Според анализа причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец.

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

По думите на Ганев подписването на споразумение между двете формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е  важно от гледна точна на това ясно да се регламентира процеса по взимане на решения  и съответно законодателната и управленска програма от тук нататък на кабинета.

Смятам, че това ще изиграе по-скоро стабилизираща роля, допълни анализаторът. 

Според него противопоставянето между президента и правителството ще се задълбочава през следващите месеци

Той подчерта обаче, че мнозинството ще се запази и няма да има нови предсрочни избори.

Ако правителството започне да губи силно подкрепа, да скърца, да събира социално напрежение би могло да се мисли за нов кабинет, но в рамките на това мнозинство отново. Нов кабинет, който да стъпи върху всички формации, имам предвид  коалиционно споразумение, традиционно коалционно споразумение, каквото сме познавали до този момент с представители на всички формации, които подкрепят този кабинет, обясни Ганев.

Според него на този фон местните избори ще са тест за кабинета и отношенията между коалиционните партньори, защото на доста от местата те ще бъдат  основни политически опоненти

Не, че това ще събори правителството, но ще е тест генерално за стабилността на кабинета. 

По думите му основните играчи на местните избори в огромната си част ще бъдат парламентарно предствени партии, но заради това общо недоверие, общо разочарование към цялата ни партийна система се отваря врата за участие и на местни играчи.

Това дава хранителна среда за местни субекти и няма да се учудя на места да има пробиви на хора, които не са ангажирани с нито една от партиите. Друго което също ми се струва твърде вероятно е ,че самите представители на партитиите, които досега са били кандидати на определена партия, да се явяват не като кандидати на партия ГЕРБ или на ПП или ДБ, а да се явяват с инициативни комитети, скрити зад инициативни коминети с цел да набират по-широка подкрепа. И това ще бъде масово явление, посочи анализаторът.

Социологическо проучване на агенцията е проведено в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+, по поръчка на "24 часа".

Интервюто с Димитър Ганев може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02