Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съюз за Пловдив" с мерки за ограничаване риска от застрояване на Панаира

Снимка: Радио Пловдив

"Съюз за Пловдив" внася предложение в ОбС за ограничаване възможността за застрояване на Международен пловдивски панаир. Съветниците ще предложат и създаване на комисия, която да установи съдбата на имотите на Пловдив, апортирани в "Пълдин туринвест" АД.

Председателят на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева обяви, че първото предложение е за частично изменение на приетия вече Общ устройствен план /ОУП/ и създаването на нова зона – Панаирен град. То ще бъде внесено в ОбС още днес и предвижда проучване на градоустройствените показатели на имота назад в годините и изготвяне на обемно-устройствено предложение, съобразено със съществуващите сгради, без да надвишава показателите им като височина, плътност на застрояване и озеленяване, без да се допуска допълнително застрояване от сега съществуващото на територията на Панаира. Втората стъпка е след частичното изменение на плана, да бъде служебно процедиран от Община Пловдив нов ПУП, обхващащ остров Адата, поречието на река Марица, зона Панаирен град и контактните квартали

 "За мен остава най-важно да се защити интересът на Пловдив, а той е в две насоки – първо, да не се допусне на мястото на Панаира да възникне поредният жилищен квартал, каквито основателни страхове имат пловдивчани, и второ, какво се случва с десетките ценни имоти, които Пловдив даде на Георги Гергов чрез Пълдин туринвест" АД и в което дружество злополучно изгубихме контрола си", коментира Каназирева.

Тя е категорична, че Община Пловдив не само носи отговорността, но и има всички властови и нормативни механизми да защити интереса на пловдивчани.

 "Кметът не обжалва решението на съда в полза на Гергов, сега да си застане на мястото и да предприеме незабавни действия, за да ограничи бъдещ риск от застрояване на Панаира и успокои пловдивчани", коментира Евелин Парасков председател на съветниците от "Съюз за Пловдив".

От партията са категорични, че във връзка с предявеният иск от министъра на икономиката и индустрията и допуснатото обезпечение, следва времето до окончателното съдебно решение да се използва максимално ефективно в полза на Пловдив, защото какъвто и да е изходът му, Георги Гергов така или иначе е мажоритарен собственик и за това за "спасение" не може да се говори, а за ограничаване на бъдещи негативни последици за града ни.   


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38