Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит у нас, а всяко трето дете е в риск да развие заболяването

Касата вече заплаща за лечението на тежък атопичен дерматит

Атопичният дерматит е социалнозначимо заболяване, което влошава сериозно качеството на живот

За първи път в България пациентите с тежки форми на атопичен дерматит ще могат да получават безплатно лечение.Здравната каса ще заплаща новата терапия, която се прилага под формата на таблетки, при възрастни и деца над 12 години. 

Добрата новина коментира в програма "Точно днес"  проф. д-р Евгения Христакиева. Тя е член на управителния съвет на Българското дерматологично дружество и Експертния съвет по дерматология и венерология. Председател е на Българо-германското дерматологично дружество.

Според нея това е била доста дълка битка, за да може пациентите, които имат сериозен проблем с това заболяване - с умерен и тежък дерматит да получат това лечение. Българските пациенти  ще могат да се лекуват безплатно с революционните JAK-инхибитори, които в момента се използват за лечение на десетки имуномедиирани възпалителни заболявания в целия свят. 

"Поредната битка с касата е успешна, но разбира се това трябва да бъде изключително важна за нас дерматолозите задача в бъдеще. Много добре трябва  да бъдат подбрани пациентите, които са подходящи за това ление. Защото в никакъв случаи това лечение не е безобидно както си мислят много пациенти. И разбира се точното прецизиране на индикации, на придружаващи заболявани са много важни и от дерматолозите се изисква една много висока компетентност и включително от комисиите, който са определени, защото касата. изисква един определен ред, по който пациентът трябва да премине, за да получи това скъпоструващо лекарство. Към момента е само едно разрешено лекарство и се надявам, че ние наистина ще бъдем улеснени в нашата терапия, в нашето поведение и ще помогнем на пациентите", обясни професорът и отново подчерта, че отговорността пред специалистите е много голяма.

По думите й това е заболяване, което много често е наричано болест на цивилизацията и има много фактори, които го обуславят. 

" Счита се, че начина на живот, околната среда, замърсения въздух, изключително  това, че децата от ранна възраст се гледат като под похлупак, приема на антибиотици, въобще  променя се изключително много имунната система", поясни проф. Христакиева и допълни:

 "Атопичният дерматит е от групата на така наречените хронични, рецидивиращи, възпалителни, имуномедиирани заболявания на кожата. Има и системни прояви като бронхиална астма, риноконюнктивит и други IgE медиирани алергични реакции (атопичен марш). Основният проблем са кожните патологични промени, свързани с нарушената бариерна функция на епидермиса. Има и генетичен дефект във филагрина – белтък, който играе ключова роля за бариерната функция на кожата и за хидратирането й. В последните години се установи и участието на някои цитокини на възпалението, които имат важна отключваща роля за активността на заболяването."

Честотата на заболяването се увеличава прогресивно в последното десетилетие, като в Европа се среща при 15-20% от децата в предучилищната възраст. Прогнозите са в скоро време почти всяко трето или второ дете да развие заболяването. Между 5 и 8% е заболеваемостта при възрастните.

Атопичният дерматит може да се появи още в ранна детска възраст и да има голям спектър от клинични прояви. Атопичният дерматит дава началото на атопичния марш в края на първия месец на новороденото с типичната екзема. Тя преминава през фази на обостряне и затишие в различните етапи по време на израстването на детето, а по-късно може да се прояви и в зрялата възраст. Системните прояви на астма, ринит, хранителни алергии се изявяват обикновено след кожните прояви.

Според статистиката в страната ни близо 200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит, като заболяването се проявява под формата на обрив, съпътстван от постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата.

Повече може да научите от интервюто ни с проф. Христакиева, което в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06