Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа среща на Илия Зюмбилев с кметовете от Пловдивска област

Водоснабдяването и канализацията, пътната инфраструктура и общуването с ВиК-холдинга и Пътната агенция – тези акценти са поставили кметовете на 18-те общини в областта при днешната си среща с пловдивския областен управител Илия Зюмбилев. Пред тях той е обещал да съдейства пред институциите за решаването на проблемите, които съпътстват изпълнението на общинските проекти. 

Зюмбилев подчерта, че пловдивските общини имат важни поректи за изграждане на нови водопроводи, канализации и пречиствателни станции и търсят финансиране за тях по европрограми. Отделно имат и инфраструктурни проекти, изцяло финансирани от държавата. Но тъй като не могат да ги изплатят, предават тези проекти на ВиК-дружествата. Получавайки ги наготово, тези дружества вдигат и цената на водата, коментира областният управител. 

По думите му, това не бива да се случва и е необходимо да има социален елемент. Точно в тази посока ще бъдат законодателните инициативи, които предстои да бъдат изпратени в Народното събрание, заяви Илия Зюмбилев.

Той открои като двата най – важни проекта на община Пловдив – Градската железница и удвояването на Околовръстното шосе на Пловдив. Според Зюмбилев реалната работа по изграждането на Градската железница може да започне най – рано през 2024-та – 2025-та година, а засега не може да се каже кога ще приключи. 

Що се отнася до Околовръстното шосе, там все още текат отчуждителни процедури, но активно се работи по връзката на кръговото на Асеновградско шосе с магистрала „Тракия“, посочи областният управител. 

Той определи като най- важна своя и на екипа си задача да съдейства за по- добрата комуникация между общините и държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горя стара къща във велинградския квартал "Чепино"

Стара необитаема къща горя във велинградския квартал „Чепино“, като огънят застраши други 3 къщи. Сигналът за инцидента е подаден около 14.40 ч. в РУ – Велинград, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. Той уточни, че сградата се намира до други 3 стари къщи, част от които са с гредоред и така има опасност за другите..

публикувано на 30.07.24 в 17:27

Пожарът до "40-те извора" е под контрол

Пожарът на „40-те извора“ е локализиран, пожарникарите ще го охраняват през нощта. Няма пострадали вили. Изгорели са няколко декара смесена гора и няколко кошера на местни стопани. В гасенето на огъня се включиха 11 екипа на Пожарната. Пламна гората до язовир "40 извора" "Пожарът е локализиран, ограден е от всички страни и с булдозер сме..

публикувано на 30.07.24 в 16:24

Пилонът на Рожен се нуждае от спешен ремонт

Постаментът на пилона "Рожен", който беше открит преди малко повече от година, вече се руши и се нуждае от спешен ремонт, съобщава БГНЕС Плочите, които съставят целия монумент, започват сериозно да се разместват, а между отделните елементи на основата вече са се образували пукнатини, в които свободно може да влезе човешка длан. Покрай плочите е..

публикувано на 30.07.24 в 15:09

Пламна гората до язовир "40 извора"

Смесена гора, сухи треви и храсти горят в района между село Козаново и Асеновград, в местността "40-те извора". Екипите на 11 противопожарни коли се борят с огнената стихия, като вятърът и пресеченият непристъпен терен усложняват ситуацията там. Наблизо до пожара има вили, които са застрашени от огъня, както и борова гора. Ограничен е..

обновено на 30.07.24 в 14:57

Пожар затвори пътя Баня - Васил Левски - Ведраре

Пожар пламна в стърнища и обхвана широколистна гора, сухи треви и храсти край пътя между Баня и селата Васил Левски и Ведраре. Сигналът е получен в полицията около 13.30 ч. Заради задимяването на пътя движението по него беше спряно, а екипи на полицията пренасочват автомобилите през Карлово.  7 екипа огнеборци се борят с пожара, развиващ се на площ..

публикувано на 30.07.24 в 14:21