Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът приветства участниците във Фолклорния фестивал

Скъпи дарове от цял свят подариха участниците от 27-ия Международен фолклорен фестивал на кмета Здравко Димитров. Градоначалникът се срещна в сградата на община Пловдив с представители на танцовите състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико и Полша, които изпълниха с пищните си костюми заседателната зала и създадоха много настроение.

„Пловдив може да посреща и много топло“, обърна се с шега към участниците Димитров. „Радвам се, че за 27-ми път сме заедно и традицията продължава! Пловдивчани са много интелигентна публика, публика която цени красотата и виждате с какво уважение, внимание и отношение ви посрещат. Благодаря ви от тяхно име за това, че сте тук и показвате традициите на вашите националности. Нещо важно за всеки един народ. Да, доста е топло времето за съжаление, най-топлите дни от години в Пловдив, но вие винаги сте добре дошли и винаги можете да се чувствате тук като у дома си. Пловдив е най-старият град в Европа, тук от 8 хиляди години живеят много етноси, никога не е имало проблеми и ние много се гордеем с това. Сигурен съм, че ако не беше жегата, още повече хора щяха да дойдат да ви гледат", приветства делегациите градоначалникът. 

Участниците от шестте чуждестранни делегации благодариха за топлия прием. Те споделиха, че посрещането тук е на изключително високо ниво, публиката ги приема изключително радушно, а организацията е много добра.

Всяка от делегациите връчи своя подарък на кмета Здравко Димитров, а от своя страна той подари на всички сувенири от община Пловдив. Сред даровете, които градоначалникът получи бяха екзотични сувенири от Мексико, специални подаръци от Баня Лука и Полша, плакет от Гърция, както и тадиционна маска от Индонезия. 

Оказа се, че индонезийците за първи път идват на такъв голям фестивал, а групата им съществува едва от една година. Това разказа ръководителката им Мая Сари. Тя разказа, че в региона, от който идва, е традиция да се танцува с маски и именно такъв танц са изпълнили на Античния театър снощи. Мая Сари сподели също, че е впечатлена от Пловидв и най-вече от архитектурата на сградите тук. 

Днес в Пловдив ще се проведе концерт на чуждестранните състави на откритата сцена в парк Лаута. В него ще участват танцьорите от Индонезия, Мексико, Гърция, Полша и Грузия. Довечера в Пещера пък, ще гостуват съставите от Босна и Херцеговина и Танцод състав „Зора” към читалище  „Зора 1858” в Дупница.

Тази вечер пък на Античния театър от 20 часа отново ще има голям фолклорен концерт, част от фестивала. Това ще бъде самостоятелният концерт на „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, който  празнува 15- годишен юбилей. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената..

публикувано на 21.05.24 в 08:29

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32