Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът приветства участниците във Фолклорния фестивал

Скъпи дарове от цял свят подариха участниците от 27-ия Международен фолклорен фестивал на кмета Здравко Димитров. Градоначалникът се срещна в сградата на община Пловдив с представители на танцовите състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико и Полша, които изпълниха с пищните си костюми заседателната зала и създадоха много настроение.

„Пловдив може да посреща и много топло“, обърна се с шега към участниците Димитров. „Радвам се, че за 27-ми път сме заедно и традицията продължава! Пловдивчани са много интелигентна публика, публика която цени красотата и виждате с какво уважение, внимание и отношение ви посрещат. Благодаря ви от тяхно име за това, че сте тук и показвате традициите на вашите националности. Нещо важно за всеки един народ. Да, доста е топло времето за съжаление, най-топлите дни от години в Пловдив, но вие винаги сте добре дошли и винаги можете да се чувствате тук като у дома си. Пловдив е най-старият град в Европа, тук от 8 хиляди години живеят много етноси, никога не е имало проблеми и ние много се гордеем с това. Сигурен съм, че ако не беше жегата, още повече хора щяха да дойдат да ви гледат", приветства делегациите градоначалникът. 

Участниците от шестте чуждестранни делегации благодариха за топлия прием. Те споделиха, че посрещането тук е на изключително високо ниво, публиката ги приема изключително радушно, а организацията е много добра.

Всяка от делегациите връчи своя подарък на кмета Здравко Димитров, а от своя страна той подари на всички сувенири от община Пловдив. Сред даровете, които градоначалникът получи бяха екзотични сувенири от Мексико, специални подаръци от Баня Лука и Полша, плакет от Гърция, както и тадиционна маска от Индонезия. 

Оказа се, че индонезийците за първи път идват на такъв голям фестивал, а групата им съществува едва от една година. Това разказа ръководителката им Мая Сари. Тя разказа, че в региона, от който идва, е традиция да се танцува с маски и именно такъв танц са изпълнили на Античния театър снощи. Мая Сари сподели също, че е впечатлена от Пловидв и най-вече от архитектурата на сградите тук. 

Днес в Пловдив ще се проведе концерт на чуждестранните състави на откритата сцена в парк Лаута. В него ще участват танцьорите от Индонезия, Мексико, Гърция, Полша и Грузия. Довечера в Пещера пък, ще гостуват съставите от Босна и Херцеговина и Танцод състав „Зора” към читалище  „Зора 1858” в Дупница.

Тази вечер пък на Античния театър от 20 часа отново ще има голям фолклорен концерт, част от фестивала. Това ще бъде самостоятелният концерт на „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, който  празнува 15- годишен юбилей. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55