Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Виенски джаз квартет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

„Камерна сцена Пловдив“ представя виенския джаз квартет Life Aquatic в Първо студио на Радио Пловдив. Концертът е тази вечер от 19 часа. Музиката на квартета варира между различните жанрове и музикални форми - преплитат се съвременен джаз, свободна импровизация и камерна музика, влияния от инди рок и алтернативната сцена, с ехо от мелодиката на Средна и Източна Европа.

Квартетът ще излезе на сцената в състав : Николаус Холер - сакс, Рафаел Кефер – китара, Виктория Кирилова – бас, Мати Фелбер – барабани. Четиримата са свирили на престижни сцени в цяла Австрия и имат записи за Австрийското радио.

Концертите от платформата „Камерна сцена Пловдив“ се осъществяват с подкрепата на община Пловдив и са част от културния календар на града за тази година.

Николаус Холер е австрийски мултиинструменталист и съвременен композитор. Завършил е Kunstuniversität Graz и MUK, Виена. Свири на престижни сцени в цяла Австрия, както и в страни като Израел, Етиопия, Германия, Швейцария, Словения, Хърватия, Унгария, Бразилия, Люксембург и Турция.

Рафаел Кефер е австрийски китарист и композитор. Учил е в Държавната консерватория на Каринтия Клагенфурт, HfMT Кьолн, HfMT Хамбург. Има магистърска степен по изкуства в MUK. Рафаел е носител на наградата Gironcoli. През 2021 г. издава дебютния си албум „Retrospection“. Рафаел е част от факултета по китара във Виенския музикален институт.

Виктория Кирилова е българска басистка и композиторка, живееща във Виена. Нейната музика е смесица от различни влияния – от съвременен джаз и камерна музика до поезията и ритмите на българския фолклор. Завършила консерваториите в Милано и Виена, Виктория е носител на джаз стипендиите Leviev и ARGE, на конкурса Fidelio и Premio delle Arti. Има изяви на международни фестивали като Bergamo Jazz, Firenze Jazz Festival, Lucca Jazz, Jazz al Parque (Богота), Medejazz (Меделин), Kultursommer (Виена), Novara Jazz, A to Jazz Festival (София).victoriakirilova.com

Мати Фелбер завършва Консерваторията в Грац с отличен успех. По-късно се мести във Виена, за да учи в Университета за музика и изкуство във Виена при Марио Гонзи. Днес той свири в безброй групи, проекти, ансамбли и работи като сесиен музикант и сайдмен. Музикалният му език варира от рок, класика до джаз и електроника.

БНР подкасти:

Още от категорията

Радио Пловдив и НБ "Иван Вазов" с изложба "Спасените и спасителите"

„Спасяването на българските евреи е знаменателно дело в българската история и е важно да си припомняме такива събития“, изтъкна генералният директор на БНР Милен Митев:  "защото понякога се втренчваме много в лошите неща и забравяме добрите примери. А добрите примери са важни, за да ни вдъхновяват и да ни накарат да ги последваме. Дай Боже никога..

публикувано на 20.07.23 в 18:57

Радио Пловдив е домакин на изложбата "Спасените и спасителите"

В Културния център на Радио Пловдив от 17 часа днес ще бъде открита изложба, посветена на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи. Документалната експозиция "Спасените и спасителите" е част от проект на Радио Пловдив и се реализира в партньорство с НБ „Иван Вазов“. Изложбата се състои от 10 постера, които проследяват живота на..

обновено на 20.07.23 в 07:35

Премиера на четвъртия том от "Великите европейци" в Радио Пловдив

Още малко парчета от пъзела на родната, но непозната, странна и красива, отчайваща и вдъхновяваща, умна и безумна Европа – това ни носи четвъртият том от поредицата „Великите европейци“. Как се заражда и развива театърът в Древна Гърция; защо крал Ричард Лъвското сърце би продал и самия Лондон, ако има кой да го купи; селянка или принцеса е..

обновено на 20.06.23 в 08:15

Радиодраматизация "Стената на спасението"

Радио Пловдив отбелязва с поредица от журналистически материали и събития 80- ата годишнита от спасяването на българските евреи. Освен репортажи и интервюта, обединени в цикъла "Спасените и спасителите", изложбата на НБ "Иван Вазов" с постери и възможност за вируален вход към истории и факти, свързани с паметното събитие, Радио Пловдив  излъчи и..

публикувано на 11.06.23 в 13:10

Квартет "Дюпа - Корназов" с качествен джаз в Първо студио на Радио Пловдив

Концерт на квартет "Дюпа - Корназов" ще се състои  на 07 юни в Първо студио на Радио Пловдив.  Квартетът "Дюпа - Корназов" е уникална среща на двама признати артисти и лидери на европейската сцена, които споделят оригиналната си музика и дават воля на въображението, мелодиите и хармониите си.  " Музиката на квартета обхваща пълния..

обновено на 07.06.23 в 06:41