Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята 24 май да е национален празник е добра

| Интервю
Михаил Вешим
Снимка: Ани Петрова

 "Допада ми идеята 24 май да бъде национален празник, защото съм човек на духа и смятам този ден, за ден на духа". Това заяви в ефира на предаването "Точно днес" на Радио Пловдив главният редактор на вестник "Стършел" Михаил Вешим. 

Според него от всичките промени в Конституцията до този момент обикновеният човек е разбрал само за промяната на националния празник. А по-същественото е какви са промените в съдебната система. 

"Но ние, понеже не ги разбираме тия работи, си казваме: "Абе да правят там, каквото искат. Магистрати - нисши, висши, съдии, прокурори, да се делят както си искат. Обаче не ни пипайте 3 март, ние не си го даваме. Това е едно настроение в населението, което е свързано с необясними за мен чувства отпреди 150 години на признателност, на преклонение пред нашите освободители. Е не са ли достатъчно време тези 150 години малко да поизправим глава и стига вече сме се навеждали и сме се влачили на колене пред нашите освободители, които са в известен смисъл и поробители. Това го казват и нашите възрожденци - от Георги Раковски, през Ботев, Левски и Захари Стоянов", изтъкна Вешим.

По думите му казаното от президента Румен Радев, че това е опит да се изтрие 3 март и е покушение срещу историята и идеалите на българските възрожденци, не е вярно. 

ой може да се изказва по въпроса за самолети, но нека не пипа в историята! Защото датата 3 март всъщност е един мирен договор между две воюващи империи, в нея няма нищо българско и това не е идеалът на нашите възрожденци. И ако говорим за този идеал "Чиста и свята република", както го е формулирал Васил Левски кратко и ясно, това няма нищо общо с руската окупация веднага след Освобождението. Знаете какви борби се водят след Съединението за една самостоятелна и независима българска държава, която отива до 22 септември 1905 година, когато наистина ставаме независима държава. Така че има и други дати, които биха могли да бъдат национален празник", подчерта сатирикът.  

Той посочи, че политиците също имат голяма вина към българския народ. По думите му има една грешка в този проект за Конституцията, защото политиците изведнъж вкарват този дебат за националния празник, без поне малко да подготвят хората. 

"Когато бяха на власт, управляващите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" дадоха пример, как най-малко ги интересува културата. Спомнете си какъв човек сложиха за министър на културата - "просто Наско". Това беше едно момче, хванато от улицата, който не разбра почти година, какво министерство управлява и всички му се смееха. И не звучи убедително, когато управляващата коалиция ПП ДБ е дала пример какво е вашето отношение към културата  ни обяснява, че денят на българската култура трябва да бъде национален празник. Не звучи  убедително и като се види кои са културните хора в парламента - членовете на Комисията по култура и медии.  Вежди Рашидов, Тошко Йорданов, певецът Стоян Михалев, спортен журналист. Кажете ми един човек от тях, на който българският народ може да има доверие?", запита риторично Вешим. 

Според него обаче министърът на културата Кръстю Кръстев е добър избор, но трябва да му се дадат сто дни, тъй като вероятно се запознава със спецификата на работата. 

Главният редактор на "Стършел" призна, че в България нещата стават трудно и мъчително. 

"Същото беше с махането на петолъчката от Партийния дом, с махането на мавзолея на Георги Димитров, с паметника на Съветската армия, на който не му е там мястото и ще бъде махнат, но трябва да минем по най-трудния български път,  с тоягите солта и парите за да осъзнаем тази работа. В един момент, в който се води война, Русия е агресор, не само към Украйна, тя заплашва целия ЕС, в прав текст руски депутат и зам.-председател на руската "Дума" казва, как ще превземат България, след като се справят с Украйна. И в тоя момент да викаме: "Не си даваме братушките". Ама ние вече не сме братушки, те са ни обявили за врагове, а не ние", заключи Михаил Вешим. 

Цялото интервю с Михаил Вешим можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37