Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците на ДБ искат да спрат разширяването на ул. "Гладстон"

| обновено на 27.07.23 в 13:16

За следващата сесия на Общинския съвет в Пловдив на 2 август групата съветници на „Демократична България“ внася предложение частично да се измени общият устройствен план (ОУП) в частта му за ул. „Гладстон“. Целта е улицата, в участъка от ул. „Преслав“ до бул. „Руски“, да остане в сегашните си параметри – 17 метра ширина и 2 ленти, а не както се предвижда – 4 ленти и 24 метра.

Това обяви на пресконференция общинската съветничка Добромира Костова, като припомни, че вчера на сесия на ОбС бе прието разширението на ул. „Гладстон“ с изменението на Централната градска част.

Костова посочи, че това означава още повече автомобилен трафик в центъра, който да замърсява въздуха.

Общинската съветничка посочи, че след 3-седмични опити да обсъдят с община Пловдив, че има много възражения от граждани срещу разширяването на „Гладстон“ и че такова разширение в ОУП смятат за нецелесъобразно, вчера регулацията на Централна градска част е приета с това разширение.

„Затова внасяме предложение за следващата сесия за частично изменение на ОУП, което да намали класа на улицата на 4-ти клас и габаритите на 17 метра. Те сега са заложени на 24 метра и 4-лентово разширение“, допълни Добромира Костова.

Съветниците от ДБ коментираха и ПУП-а за о-в Адата, който предвижда 10 % застрояване със съоръжения за спорт и развлечение. Те смятат, че по този начин ще се наруши биоразнообразието и припомнят, че островът попада в НАТУРА 2000 и защитена зона „Марица“. „Такива терени, отредени за озеленяване, както и в парк „Отдих и култура“, трябва да се отчуждават, за да останат зелени площи“, смятат съветниците. 

По повод съдбата на Международния панаир в Пловдив, председателят на групата съветници от „Демократична България“ в ОбС Веселина Александрова коментира, че има две опасности – от застрояване или от ликвидация на дружеството, което го управлява. По думите й, министър Богданов е завел делото в Софийски градски съд и се очаква съдебното решение по казуса. 

„Министър Богданов търси собствеността на държавата в Панаира, което ще препятства овладяването на над 2/3 от капитала от 1 човек. Ако този човек държи 2/3 от капитала, по всяко време може да поиска ликвидацията на дружеството. Тогава ще се случи разпродаване на имуществото, няколко собственици, които могат да искат промяна на ПУП и застрояване на терена, щом вече няма панаирна дейност. За да не се случи това, трябва дружеството да съществува“, обясни адв. Александрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28