Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според кмета на Пловдив стабилизирането на диспансера може да се случи само с вливането му в ДКЦ-V

ДБ предлага конкурс за нов управител на Спортния диспансер

Очаква се ГЕРБ да не подкрепят предложението на градоначалника.

| обновено на 28.07.23 в 14:34

Две предложения за съдбата на Спортния диспансер ще гледа на сесията на 2 април Общинския съвет. Ден след решението на местния парламент центърът да не се влива в ДКЦ V, кметът Здравко Димитров отново внася предложението на сесията на Общинския съвет на 2 август. Очаква се ГЕРБ да не подкрепят предложението на градоначалника.

Същевременно съветници от няколко групи в местния парламент внасят предложение за запазване на здравното заведение и предлагат откриване на конкурсна процедура за избор на управител на дружеството. 

Кметът Здравко Димитров е категоричен, че стабилизирането на Спортния диспансер може да се случи единствено чрез вливането му в ДКЦ-V. „Това е моето виждане, това е виждането на екипа. Да се заздрави Спортният диспансер това е единствения начин“, заяви пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров по повод повторното от него внасяне на предложението за сливане на Спортния диспансер с ДКЦ V ден след последната сесия на ОбС, на която то беше отхвърлено. Димитров смята, че Кожният диспансер също трябва да премине към някое ДКЦ, което е в добро финансово състояние.


„Да четат добре. Плувният басейн и Спортен диспансер са спортен комплекс, така е по проект. Трябва да се ремонтира и Спортният диспансер, докато се изгражда плувния комплекс, те са един обект. Опитах се да намеря пари от Фонда, но не дават за здравно заведение. Мисля, че това е единствения начин“, каза Здравко Димитров.

Той не пожела да коментира предложението на общинските съветници от  Демократична България, „Кауза България“, „Съюз за Пловдив“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, ВМРО и независимия Слави Георгиев за стартиране на процедура за избор на нов управител на Спортния диспансер.

„Да си го решават те, не ги назначавам аз управителите“, каза кметът. 

На друго мнение обаче са съветниците от групите на Демократична България, „Кауза България“, „Съюз за Пловдив“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, ВМРО и независимия Слави Георгиев. Според тях проблемът в медицинския център е управленски, тъй като сегашният управител е назначен временно за шест месеца, но от март до сега Община Пловдив не е стартирала конкурс за титуляр.

Затова на сесията на 2 август съветниците внасят предложение за откриване на конкурсна процедура. Веселина Александрова от Демократична България обясни: "Изумителен е фактът, че градската управа обяснява, че няма кандидати за управлението на Спортния диспансер, при положение че изобщо не е провела конкурс, за да потърси. Александрова припомня, че сегашният управител е назначен временно до провеждането на процедура по избор на нов. Договорът му скоро изтича, но конкурс няма. 


Общинските съветници припомнят още, че медицински центрове със същата дейност има само три на брой в страната, а община Пловдив иска да го обезличи, като го вкара под шапката на една поликлиника. Те определят това като недопустимо.

Директорът на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив доктор Калин Калинов също е против сливането на Спортния диспансер с ДКЦ 5 на този етап.


По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пазарджик масово глобяват "шумни" коли и мотори

Полицията в  Пазарджик започна масови проверки, съчетани със санкции спрямо собствениците на особено „шумни“ коли, които надхвърлят допустимите за това норми.  Оказва се, че проблемът е доста сериозен и акцията стартира след множество оплаквания от граждани, изтъкват от областната дирекция на МВР.  Неудобството за хората е допълнително изострено..

публикувано на 02.08.24 в 13:25

Откриха нова спортна площадка в асеновградско училище

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев откри новоизградена спортна площадка в двора на ОУ „Ангел Кънчев“. Тя е реализирана по проект, спечелен пред МОН по Програма за изграждане на нови и основен ремонт на съществуващи спортни площадки. Съоръжението съдържа комбинирани спортни игрища за баскетбол, волейбол, народна топка и писта за бягане...

публикувано на 02.08.24 в 12:14

Кризисният щаб в Пловдив призова мерките на РЗИ да се спазват и утре

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика Кризисния щаб във връзка с пожара на сметището край Цалапица, което се запали снощи. Гасенето продължава и тази сутрин с тежка техника, която зарива с пръст тлеещото огнище, разположено на повече от 10 декара площ. От сутринта Пловдив е обгазен, като нивото на фини прахови частици..

обновено на 02.08.24 в 11:45

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Ако "властта в Пловдив е абдикирала", виновните ще си понесат последствията

Народният представител от ПП- ДБ, Стою Стоев, който е избран от Пловдив, обяви в питане до примиера Главчев в НС, че местната власт в Пловдив е абдикирала, РИОСВ и Регионалната здравна инспекция не отговарят, а от Общината нищо не знаят. коментарът му е по повод задимяването на Пловдив заради пожара на депото в Цалапица. "Отговорът на 112 беше, че..

публикувано на 02.08.24 в 11:43