Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агресията е напълно неприемлива, каза премиерът за намушкания футболен фен

Автори: ,
Снимка: БНТ

"Агресията е напълно неприемлива. Търсят се поводи, има реакция на българската държава, Софийската градска прокуратура се е самосезирала. Младежът е стабилизиран след операцията, трябва да се види кога може да се върне в България и да бъде лекуван", заяви премиерът Николай Денков.

По думите му организацията от страна на РСМ не е била добра, за да се стигне до този инцидент. 

„Ясно е, че се търсят всякакви поводи. Виждате и спортът, който би трябва да ни обединява, в случая се оказва, че може да бъде повод за агресия. Има вече реакция на българската държава. Има изявление на Министерството на външните работи. Софийската градска прокуратура се самосезира, така че ще направи съответните действия, за да разкрие цялата истина за това какво точно се е случило и този, или тези, които са виновни, да си понесат наказанието“, посочи Денков. 

"Учението на Русия в Черно море се провежда по стандартна процедура. Може да се обсъжда доколко е свързано със зърнения коридор, но по отношение на корабоплаването на българските кораби и граждани няма никакви индикации за нова заплаха", коментира Николай Денков.

Според българския премиер с идеята за мандатността на кметовете целта е да се премахнат безкраен брой мандати, които водят до феодализъм, но тя е отпаднала.

Той коментира и случая в Стара Загора, при който мъж обезобрази 18-годишно момиче с макетно ножче, след което беше пуснат под гаранция. "Надявам се да има развръзка, към такъв тип деяние не може да има никаква толерантност", отбеляза премиерът. 

Денков прогнозира, че ще има промени в Наказателния кодекс. "Важно е не само размерът на наказанието, а това присъдите да бъдат получавани максимално бързо и обективно", отбеляза още Николай Денков. 

Той е гост на откритото отчетно събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България, което се провежда в местността "Паниците" край Калофер. 

Премиерът Денков обсъди с кметовете актуални теми, касаещи проблемите на малките населени места, и възможностите за тяхното решаване.

Държавата търси начин за устойчиво и справедливо финансиране на малките населени места. Това може да стане чрез механизъм за преразпределение на част от общинските бюджети. Кметовете на кметства предлагат също да се създаде национален фонд с поне 10 млн. лв. за средства, от който малките селища да могат да кандидатстват с проекти директно, без да минават през общините.

Това беше една от темите за разговор между премиера акад. Николай Денков и кметовете на кметства. Днес министър-председателят се включи в отчетното събрание на тяхното сдружение край Калофер.

Акад. Денков обеща да коментира предложението с колегите си в Министерския съвет в рамките на подготовката на държавния бюджет за 2024 г.


По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

35 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

35 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на..

публикувано на 05.08.24 в 11:25

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27

ИТН връщат третия мандат, отиваме на избори наесен

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов...

публикувано на 05.08.24 в 08:10

Общински съветници питат кмета за Плана за интегрирано развитие на Пловдив

Запитване до кмета на Пловдив Костадин Димитров относно липсата на годишни доклади за последните две години за изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО) отправиха Йоно Чепилски, Веселка Христамян и Добромира Костова - общински съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“.  Документите трябва да бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:52