Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Побойникът от Стара Загора - с две предишни присъди за такива престъпления

| обновено на 30.07.23 в 17:41

Задържаният Георги Николаев, който обезобрази и преби 18-годишно момиче в Стара Загора я е заплашвал с убийство два дни преди инцидента чрез интернет приложение. 

На 24 юни той е изпратил съобщение с текст „Направо те убивам”. На следващия ден  смъртните заплахи продължили с нарастваща агресивност,  след което, на 26 юни вече  е извършено и самото престъпление, съобщиха от прокуратурата в Стара Загора.  

Тогава, малко преди полунощ,  за трагедията първа е алармирала съседка на момичето, при която девойката потърсила помощ.  Тя е откарана в болница обезобразена и с обилно кръвотечение. Там е установено, че  насилникът е нарязал многократно тялото и с макетен нож, обръснал и главата и премазал от бой лицето и.  Като основен мотив за това се посочва изгаряща ревност от  негова страна. 

Момичето е ученичка в 11-ти клас, а побойникът вече два пъти е бил осъждан за подобни престъпления, изтъкнаха разследващите.

Първоначално Георги Николаев бе арестуван, но после  пуснат на свобода, след като експертизата е окачествила деянието като "лека телесна повреда". Именно това съдебно решение провокира всеобщото възмущение и протести в цялата страна. Прокуратурата ще положи максимални усилия за събиране на доказателства по предявяване на конкретно обвинение, което съответства на тежестта на престъплението, обеща  районният прокурор Таня Димитрова. Поддържа се становището не за лека, а за средна телесна повреда.

Междувременно, двама вече са задържаните  по скандалния случай. Това са соченият за пряк извършител, арестуван отново тази сутрин и друг мъж, който е отправял заплахи към жената, подала сигнала за бруталното престъпление. Тя е заплашена чрез лична публикация във ФБ от профил с име Виктор Костов, намекнал за саморазправа с нея и семейството и. Още днес ръководството на “Мини Марица-изток”, където работи той  го отстрани от работа.

Национално шествие в подкрепа на малтретираната девойка се организира за утре в цялата страната. Според организаторите, активизирали се в социалните мрежи, възмущението е породено не само от извършеното зверство, но и от неглижирането, според тях, на станалото от страна на прокуратурата и тройния състав на старозагорската съдебна колегия.

По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

публикувано на 27.09.24 в 14:05

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53

Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив

Жители на пловдивското село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Според тях повече от 4000 души всеки ден се сблъскват с липсата на надежден транспорт, което затруднява достъпа им до работни места и до градски услуги.  Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес,..

публикувано на 27.09.24 в 11:52