Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди пловдивчани подкрепят с протест малтретираното момиче от Стара Загора

7
Снимка: Даниела Добрева, Радио Пловдив

Хиляди хора  излязоха на  протест пред Съдебната палата в Пловдив в подкрепа на 18-годишното момиче, обезобразено с макетен нож в Стара Загора. Недоволството е част от националния протест, който се провежда в редица градове в цялата страна. 

Те издигнаха плакати с надписи "Нито една повече", "Къде скрихте Темида", "Доживотна присъда за садиста" и др.  

Хората изразиха подкрепата си към семейството на пострадалото момиче и настояха за оставката на магистратите, освободили 26-годишния Георги Георгиев след обжалването на първата мярка за неотклонение задържане под стража пред старозагорския окръжен съд. Те поискаха и присъда за Георгиев заради огромната травма, нанесена на единайсетокласничката от Стараза Загора. 

С викове "Присъда" и "Оставка", "Това не е мъжко и геройство", хората настояха за справедливо наказание над насилника. 

След това за няколко минути протестиращите затвориха бул. "Шести септември", докато пресичаха на пешеходния светофар, за да стигнат до Малката главна. Оттам недоволните продължиха към площад "Централен" през цялата Главна, скандирайки: "Нито една повече", а минувачите им ръкопляскаха. 

Накрая недоволните се събраха на площада и след бурни аплодисменти се разотидоха. 

В Пазарджик,  стотици родители с децата си  се събраха  пред сградата на съдебната палата в града , в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора на семейството й. Мирният протест прерасна в общоградско шествие, към  което се присъединиха и мотористи

И Смолян се включи в националния протест .Т очно в 18 десетки смолянчани се събраха пред сградата на Съдебната палата в областния град, издигайки слогани за справедлива присъда за всеки насилник, живот без страх, нулев толерантност към насилието. 
По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Неистова жега до 40 градуса прогнозират за днес

В 18 области е обявен оранжев код заради високите температури, а в останалите 10 жълт код. Максималните температури ще са между 35 и 40 градуса.   Очакваната максимална температура за Пловдив е 39 градуса.  Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър с източна..

публикувано на 13.08.24 в 08:54

Потушават окончателно пожарите край Златосел

Овладян е пожарът във вилната зона на Златосел в община Брезово, съобщи тази сутрин кмета на общината Калин Калапанков, в чийто землища горят пламъците. Остава днес да се потушат изцяло, прогнозира той.   4 масивни вили са  изгорели,  унищожени са и други 6 други дървени постройки. Така общо изпепелените сгради са 10, много повече са спасени...

обновено на 13.08.24 в 08:38

Министър Калин Стоянов идва за оставката на Георги Чергов

Очаква се министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да пристигне в пловдивската дирекция на МВР заради случая, при който 7-годишно дете застреля баща си на работното му място в сградата на Специализираните полицейски сили в Пловдив.  Убитият 49-годишен полицай Николай Филипов е бил служител на сектор „Специални тактически действия“.  Заради..

обновено на 13.08.24 в 08:28

Колеги на убития полицай намерили детето му с пистолет в ръка

Дисциплинарна проверка ще изяснява има ли някакви пропуски в дейността на служителите на сектор СПС и в какво се изразяват те, както и кои са лицата, допуснали такива нарушения. Това заяви пред журналисти директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов по повод нелепия инцидент, при който полицай бе застрелян от 7-годишното си дете на..

обновено на 13.08.24 в 08:12

Под контрол е пожарът край Брезово, който изгори 4 вили и коли

Ограничен е пожарът във вилната зона на Златосел в община Брезово. 4 масивни вили са  изгорели, една е спасена, като има унищожени и други 6 други дървени постройки. Пламъците са погълнали и няколко автомобила.  Огънят е обхванал 400 декара широколистна гора и сухи треви, като усилията сега са той напълно да бъде потушен. На място остават дежурни екипи...

публикувано на 12.08.24 в 22:24