Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се международен семинар за историята и културата на България

| обновено на 01.08.23 в 08:46

Студенти и докторанти от 9 държави са участници в международен семинар  „Културна карта на България – Родопите“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който започва днес. Събира ги една обща страст – изучаването на българския език, българската история и българската култура. Участниците са от Австрия, Германия, Грузия, Италия, Полша, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватска.. Международния интердисциплинарен семинар е част от Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, финансирана от МОН за периода 2022 – 2025 г., обясниха от висшето училище.

Маршрутът на пътуващия семинар обхваща важните културни топоси на град Пловдив на 2-ри и 3-ти август. В Родопите, от 4-ти до 8-ми август, групата ще се запознае с културно-исторически обекти от регионално и национално значение. Предвидени са посещения на Асеновата крепост и Бачковския манастир, Широка лъка и с. Смилян, с включен уоркшоп за приготвяне на масло и сирене в една от известните мандри в селото, Етнографски ареален комплекс в Златоград и Агушевите конаци в с. Могилица, Дяволския мост и тракийския култов комплекс Орлови скали, живописния меандър на р. Арда, хилядолетния Перперикон и регионалния исторически музей в Кърджали. В последния ден, 9 август, участниците ще се потопят в атмосферата на винарска изба в с. Устина с дегустация на вина от Тракийската низина.

Всеки от участниците ще бъде натоварен с персонална визуална задача на тема „България: поглед отвън“, в която да се представи рефлексията на чужденеца към различните елементи от културата на България: азбука, архитектура, изкуство, занаяти, храна, облекло и др. Визуалните задания трябва да бъдат подготвени в рамките на семинара и да съдържат елементи от всички посетени места в Пловдив и Родопите. Презентациите ще бъдат представени на 9 август.

Амбицията на организаторите е летният пътуващ семинар да се превърне в традиционен в рамките на ННП Българистика и всяка година да привлича повече участници от Европа и Азия.

Повече може да чуете от интервюто ни с  ръководителя на екипа проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева, което е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кметът съобщи за паднали клони след кратка буря в Пловдив

Преди малко повече от час кметът на Пловдив Костадин Димитров написа на страницата си във Фейсбук:  „След кратката буря вчера вечерта в Пловдив има паднали клони. При оглед на терен снощи и след синхронизиране работата на “Градини и паркове” и служителите на Пожарна безопасност установих, че тази сутрин са обработени всички над 20 сигнала. Днес..

публикувано на 04.08.24 в 09:36

Детето от Пловдив, пострадало на плажа в Созопол, вече е контактно

Със стабилни жизнени показатели е детето, пострадало при инцидент с машина за почистване на пясък на плажа в Созопол.  Тази сутрин с 9-годишното момче се влиза в контакт, информират от „Пирогов“.  Нощта е преминала спокойно за детето, което беше доведено по въздух от Бургас до София със самолет „Спартан“. В полета участва медицински екип на..

обновено на 04.08.24 в 09:01

"Кралски пъпеш" от градината на пловдивски фермер се разиграва на търг

За първи път у нас се разиграва търг на „крълски пъпеш“. Инициативата е на един от най-големите фермери у нас - Красимир Кумчев от Пловдив. Пъпешът е отгледан в собствената му градина и е от японския сорт "Юбари", който е най-скъпият в света. Абсолютният рекорд е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара...

обновено на 04.08.24 в 09:01

Балканска мотообиколка преминава през страната ни

Сръбски мотоклуб отбелязва своята 20-годишнина с балканска обиколка, която ще премине през страната ни от днес до 9 август. Очаква се групата да е от около 150 мотоциклета.  По програма те ще влязат у нас през ГКПП-Калотина към 17-18 часа днес и ще се насочат към Панчарево.  Утре към 8 часа те ще поемат от столицата и ще се отправят по..

обновено на 04.08.24 в 09:00

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

обновено на 04.08.24 в 09:00