Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изписаха бебето и майката, ескортирана до родилното с полиция

Жената, която беше докарана в родилното с полицейски ескорт на линейката, е изписана.Бебето ѝ и тя са живи и здрави и благодарят на лекарите и на полицаите, които им спасиха живота.

Това съобщават от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“, където младата жена беше приета в изключително тежко състояние и с опасност за живота за нея и бебето й.

Родилката беше приета с тежка акушерска патология в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив. Тя бе хоспитализирана по спешност в клиниката по Акушерство и гинекология и родоразрешена с цезарово сечение.

Дошла е в отделението на 20 юли с преждевременно отлепване на плацентата с обилно кървене. "Известно е, че тази патология е една от най-опасните и потенциално застрашава здравето и живота на бременната и плода преди и след раждането при липса на своевременно поставяне на диагнозата и адекватно акушерско поведение", обясни началникът на клиниката проф. д-р  Екатерина Учикова.

“Ситуацията изискваше да се действа незабавно и може би за 10 минути бяхме в готовност целият екип, защото беше въпрос на минути да спасим и двата живота”, разказва д-р Екатерина Чолакова, която приема и води операцията на пациентката. Когато всичко приключва, тя съобщава щастливата новина за успешно роденото момченце на бащата и семейството,  които не сдържат радостта и благодарността си. 

“За нас радостта е не по-малка и важното е, че останахме с усещането, че си свършихме работата, целият екип”, допълва д-р Чолакова.

Пациентката изказа благодарности за високия професионализъм и бързата реакция на екипа от акушер-гинеколози, анестезиолози-реаниматори и на медицинските специалисти по здравни грижи. Благодарение на тях майката и новороденото са в добро общо състояние. Екипът, който е помогнал за успешното раждане и грижи за майката и бебето са д-р Екатерина Чолакова, д-р Любомира Кръстева, д-р Мина Рухини, Д-р Борис Георгиев, акушерките Христина Илиева и Стефка Нестерова, неонатологът д-р Софка Славова и анестезиологичната сестра Иванка Рускова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се гората край панагюрското село Априлци

Пожар пламна в района на панагюрското село Априлци.  Горят горски масив и сухи треви около него. На мястото са всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки. За гасенето се активират и доброволци от цялата Пазарджишка област, съобщи..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52