Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се мисли за прилагането на закона, после за изменението му

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на началника на РУ – Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев. Поводът е създалото се напрежение във връзка с действията на полицията след извършено на територията на районното управление тежко криминално престъпление, както и пропуски в работата досега. 

Днес пък заседава извънредно Правната парламентарна комисия за промените в НК и Закона за домашното насилие, а премиерът Николай Денков възложи на 4-ма министри да предложат промени.

"Важно е, че обществото е толкова обезпокоено и притеснено от проявите на насилие, но за да се справим с него, е задачата на човечеството от хилядолетия. Няма как да се справим с това за ден-два", коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив адв. Александър Кашъмов, изпълнителен директор на НПО Програма Достъп до Информация  и член на УС на Фондация „Български адвокати за правата на човека“.

Той подчерта, че решенията на проблемите да се вземат в състояние на истерия не е добре, както и да бъдат в разрез с поговорката "Три пъти мери, един път режи".

"Правото е другият меч на управлението, за разлика от политиката, той слага намордник на непремислени и преждевременни инициативи. В този смисъл, не мога да разбера защо винаги когато има проблем, група депутати изменят НК? До него се стига, когато всички други методи са изчерпани", обясни адвокатът.

Според него има някои неясноти във формулировките на измененията в закона, като някои от тях са доста закъснели. "Липсата на наказателна отговорност за изтезанията например, които Европейският съд ни сигнализира отдавна, не означава, че още на 1 август ще се внесат законопроекти, които някак хаотично, без анализ по практиката, ще променят нещата", коментира адв. Кашъмов.

"Законодателният процес е най-сложен в държавата, защото може да се прилагат десетки или стотици години за 7-милионното население. Всяка запетая има голяма стойност в законите. От 2017 г. високите критерии по този процес започнаха да се снижават, не само при ГЕРБ, а и при "къси" НС и правителства, продължи тази припряна и хаотична законодателна работа. Тя доведе до там, че много закони не успяха да приемат, защото не работят планово и постъпателно. Тази истерия трябва да приключи", е категоричен адв. Кашъмов. 
Той е категоричен, че големите проблеми не могат да се решат в кратки срокове, в първата седмица на август. "Държавата не се управлява бързо и лесно, а през останалото време да си почиваме. За съжаление, нещата не стават така", коментира той. 
Първо да мислим за прилагането на закона, не за неговото изменение. И сега се наказват телесните повреди, извършени с особена жестокост. Много внимателно да се преглеждат нещата по темата "насилие", допълни адвокатът. 
Цялото интервю на Веселина Пеева с адв. Александър Кашъмов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44