Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От криза в криза" е името на системата, в която живеем

Според психолога Пламен Димитров ние отдавна знаем, но таим тази публична тайна, че насилието в обществото ни е масивна, ценностна проява на кризата, в която живеем.

"От криза в  криза е името на системата, в която живеем".

Изтласкваме от съзнанието на примери, които дава всеки ден. И от този егоизъм на прикриваните реалности - тези реалности стават брутални, казва той. 

Според него това е хронично в България и е проникнало в самата тъкан на обществото. Не е достатъчно осветляването от последните дни, а системна промяна на мисленето, на начина, по който се вземат решения. 

Глобалното общество постави в центъра силата, силата на парите и трябва терапия на обществените норми, в които властва бруталния егоизъм, казва психологът.

Нормативната система, но е по- важна практиката на отговорните институции и практика на хората, които са презвани да създават правосъдие. И сега има закони, но има рискове законът да се използва за частни интереси.

След пандемията доверието към институциите в глобален мащаб отслабна. Но това доверие е функция от неефективно работещите институции, като съда например. Сега ние откриваме, че много хора, които са назначени за това, не са си свършили добре работата, камо ли да помислим за превенция, което правят зрелите общества.

"Културата, отношенията между хората, качеството на живота трябва да бъдат поставени като приоритет и от това да произтича справянето с всякакви ексцесии", каза прсихологът Пламен Димитров.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52