Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мостът на пътя Плодовитово - Асеновград щe e готов до пролетта

| обновено на 09.08.23 в 13:31
7
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова
Със символична първа копка започна изграждането на нов мост над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград, край първомайското село Градина. Съоръжението трябва да е готово до лятото на следващата година и ще свързва пряко магистралите „Тракия“ и „Марица.
 

Сегашният мост е изграден преди 95 години, но движението по него е еднопосочно и не могат да минават автомобили над 5 тона, а това силно затруднява работата на бизнеса. 

Мостът е с ортотропна конструкция, комбинирана стомана със стоманобетон. Това е изключително ново съоръжение,  като начин на изгржадане за България, обясни председателят на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов:

„Специфичното е това, че представлява комбинирана конструкция от стоманобетон и метал.  Общата му дължина е 228 метра, което ще осигури двупосочно движение в този изключително интензивен участък“

Кметът на община Първомай Николай Митков обясни, че новият мост е много важен за гражданите и бизнеса в общината:

„От няколко години бизнесът и хората  организираха протести заради притеснението, се налага да правят обходна обиколка от около 70 км.  Единственият най-близък мост е в Димитровград, след това в Пловдив, което много затрудняваше бизнеса. Затова с голяма радост сега се приема първата копка и старта на това строителство. Такова нещо не е правено в последните 30 години.“

Новият мост ще се изгражда от Главболгарстрой, а стойността му е почти 17 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е една година, но от фирмата изпълнител се ангажираха да приключат работата предсрочно - до края на идната пролет. 

Той ще е с дължина 228 метра и ширина 10,5 метра. Предвидени са две ленти по 3.5 метра и два тротоара по 1,75 м.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10