Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват измами с теглене на онлайн кредити

По няколко идентични сигнали за неправомерно изтеглени парични суми от банкови сметки на потърпевши граждани, добити без тяхно знание под формата на онлайн кредити, работят през последните месеци разследващи от отдел „Икономическа полиция” в Пловдив. 

Активните действия за пресичане на измамната схема се осъществяват под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив, а усилията са насочени към разкриване на всички участници в нея. 

От полицията апелират хората да бъдат внимателни, за да не станат жертва на измамния сценарий.

В общи линии схемата е следната, обясняват от полицията. Използва се изцяло възможността чрез мобилни приложения на определени компании да се отпускат онлайн кредити на физически лица, без необходимост за тяхното присъствие в банков офис. Основното изискване на тези интернет платформи е т.нар „лицева верификация” на клиента – самоличността му се потвърждава, като се въведат идентификационните данни от личната карта и се направи снимка на неговия образ. 

Сред предпочитаните жертви на извършителите са млади хора на възраст между 20 и 25 години. Най-често с личните им документи и снимка участниците в схемата се сдобиват под различни предлози, свързани с благотворителност – организиране на дарителска кампания за деца сираци, хора в неравностойно положение, с тежки здравословни проблеми и т.н. 

След преминаване на електронната идентификация на човека, от негово име се кандидатства за кредит в дадена банка, а отпусната сума се превежда в автоматично открита сметка. От нея, чрез интернет банкиране, парите се насочват към сметки на подставени лица, които извършват теглене от каса или АТМ.

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

И пак млади, бързи и яростни на пътя

Само ден след трагичната катастрофа с двама загинали и двама тежко ранени в Пловдив, от полицията съобщиха за два нови случая на безразсъдно шофиране от младежи. 18-годишен без книжка е предизвикал скоростно преследване от полицейски патрул в опит да избяга от рутинна проверка. Инцидентът е станал в Брезово, където седнал зад волана на лек..

обновено на 14.05.24 в 13:06

Едва половината от нуждаещите се са взели хранителните си пакети

Продължава раздаването на хранителните пакети на най-нуждаещите се в град Пловдив по Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция Подкрепа, съобщиха от Българския червен кръст в града.  Към момента, едва половината пловдивчани, включени в списъците, изготвени от Агенция "Социално подпомагане", са взели своите пакети, а срокът..

публикувано на 14.05.24 в 11:15

Награждават 14 млади творци с Почетната значка на Пловдив

14 млади творци с принос за популяризирането на Пловдив и за развитието на града ни ще бъдат удостоени с Почетната значка на града по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Сред тях е солистката на Държавна опера-Пловдив Юлия Йорданова, известна повече като Керана..

публикувано на 14.05.24 в 11:12

С 200км/ч се е движил джипът ковчег на бул. "Руски"

С около 200 км/ч. се е движел джипът-ковчег във фаталната нощ, в която стана тежката катастрофа с двама загинали и двама тежко ранени, смятат експертите на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ в Пловдив.   Според директора Георги Стоилов във въпросния участък няма камери на предприятието, но на кръстовището на булевард..

публикувано на 14.05.24 в 09:24

Жълт код за валежи е обявен в областите Пазарджик и Смолян

Жълт код за обилни валежи е в сила за области в Югозападна и Южна България днес. Предупреждението е в сила и за областите Пазарджик и Смолян. Минималните т емператури ще бъдат предимно между 5° и 11°, а максималните - между 16° и 21°, в Пловдив - около 20°.   Облачността ще бъде значителна, около и след обяд над Западна България -..

публикувано на 14.05.24 в 06:47