Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на образование е в основата на насилието

Румен Леонидов
Снимка: Иван Русланов

Като садизъм определи писателят Румен Леонидов поведението на мъжа, който наряза с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора. По думите му този садизъм доведе до преливане на търпението на жените в България, които излязоха на протести в цялата страна. 

"От това, което прие парламентът, нищо няма да стане, защото всичко беше прието на коляно, набързо, на ръка, непремислено и неточно. Без да съм юрист това се вижда.Така че нещата не са оправени със закона, нито са построени достатъчно защитени домове за тези жени, които да се приберат там с децата си, нито полицията ги интересува. Тя (полицията- б.р.) е и с вързани ръце донякъде, понеже такива момчета трябва да бъдат прибирани и да не се пускат навън. Защото ние сме правова държава", коментира Леонидов. И припомни: 

"В социализма знаете ли какво правеха? Прибираха ги тия хора в мазето на читалище "Раковски" в София примерно и там ги пребиваха от бой. След което ги пускаха и никой не смееше да се оплаче. Сега това вече няма как да стане. Но въпреки това при сигнали полицията не взима мерки. И не само за жените. Да вземем този психолог, който бе убит от  съседа му с куршум в черепа. Оказа се, че има 20 оплаквания и сигнали за този човек за заплахи и полицията няма възможност да му вземе оръжието, нито да го арестува, нито прокуратурата да го подведе под отговорност. Този хаос в България съществува доста отдавна и аз не виждам как ще се изкорени", посочи писателят. 

По думите му това поведение у нас е на мъж, който по балкански, по ориенталски начин се разправя със своята собственост. 

"Аз все по-рядко вземам отношение във Фейсбук, но писах, че изроди като този Георги е имало и ще има винаги. Не разбрах  обаче това момче - красиво, хубаво и яко, какво образование има, какво е завършил, каква му е професията, какво означава това "охранител". Не разбрах родителите му какво образование имат, неговите дядо и баба, които сигурно живеят на село, с какво се занимават. До голяма степен има вина в тези родители и прародители. От друга страна същото може да се каже и за жертвите. Едно момиченце, което всички съжаляваме и го издигаме като светица, в един момент също има доста неадекватни неща. Живее при втория си баща, ту е танцьорка, ту е сервитьорка на 17-18 години, ту се хваща с човек, който е целият накичен с тези рисунки по тялото си, което показва, че този мъж е кух. Така може да се обезобрази само човек, който вътре няма душа. Той е по-близко до развитието на теорията на Дарвин за развитието на животните, които са бездушни, а не до човека, който има душа, дух и вътрешен свят. И това е част от всеобщия разпад на християнската ни цивилизация за съжаление, която в момента е в отстъпление пред външното кичене", смята Румен Леонидов. 

Според него всичко това идва от факта, че нямаме чувство за държавност и единство. 

"Кои са мъдрите ни ръководители? Тази мъдрост не може да стигне до населението, защото се занимаваме с шоу програми и всякакъв вид перверзии. Всичко това показва, че народът ни, нацията ни е в разпад. И няма какво да търсим вината само в едно-две или десет момчета. Липсата на образованието - това е част от него и от възпитанието. Много време ще ни отнеме да променим модела, защото във всяка оценка има и негативизъм", подчерта писателят. 

Чуйте повече в интервюто на Яница Марова с писателя Румен Леонидов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27