Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в УМБАЛ “Свети Георги” днес

| обновено на 11.08.23 в 10:49

Безплатни прегледи за заболявания на щитовидната жлеза организират от УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив. Желаещите могат да посетят Клиника по ендокринология и болести на обмяната на бул. Васил Априлов 15А. 

Прегледите ще се проведат днес,  петък  11 август от 9:00 до 14:00 часа в сградата на 2 ет. без предварително записан час.

“Заболяванията на щитовидната жлеза са масово разпространени в зряла възраст, често протичат безсимптомно или с неспецифични оплаквания, което налага извършване на целенасочени изследвания от специалист-ендокринолог. Ранното и навременно откриване на патологични процеси в щитовидната жлеза води до успешното им лечение”, казва началникът на клиниката проф. д-р Мария Орбецова.

Между 15 и 20% от населението в страната е с нарушена функция на щитовидната жлеза

"Заболяванията на щитовидната жлеза се увеличават, но не само в нашата страна, а и в стветовен мащаб, защото нараства процентът на автоимунните заболявания на щитовидната жлеза, поради различни причини – нездравословен начин на живот и стрес. От друга страна – подобрява се диагностика. Така че, в миналото някои заболявания да не са били откривани, защото функцията на щитовидната жлеза е била леко увредена. Симптомите понякога могат да бъдат неспецифични, свързват се с други заболявания – на сърдечно-съдовата система, неврологични, дори причини за безплодие“, заяви в интервю за Радио Пловдив професор Мария Орбецова.

В клиниката се извършва диагностика, лечение, проследяване и профилактика на ендокринните заболявания и спешна хоспитализация на пациенти за цяла Южна България. 

Провеждат се клинични изпитвания на медикаменти, извършва се диагностично-лечебна, консултативна, обучителна и научна дейност по проблеми, касаещи захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване и инсулинова резистентност, заболявания на щитовидната жлеза, включително тиреоиден карцином, заболявания на паращитовидните жлези и калциево-фосфорния метаболизъм, гонадни и репродуктивни нарушения, заболявания на хипофизата и надбъбречните жлези, ендокринни хипертонии и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

41 сигнала за пожари само днес в Пловдивско, 30 са приключени

Овладян е пожарът в открита база за изкупуване на черни и цветни метали в кв. "Изгрев". На място работиха пет пожарни автомобила и автомеханична стълба.  Пожарът е възникнал в късния следобед по време на работа.  Няма пострадали.  41 са сигналите за произшествия, получени днес в Пожарната в Пловдив, от тях 30 са приключени. По останалите 11 все..

обновено на 02.08.24 в 21:35

В Пловдив вече се диша нормално, но утре сутрин пак се очаква обгазяване

Постепенно се нормализира обстановката в населените места, засегнати от обгазяването от пожара в депото край Цалапица, съобщават от областната администрация в Пловдив.  Съдържанието на фини прахови частици, както и на съединението бензен във въздуха е в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Продължава гасенето на пожара в депото за..

обновено на 02.08.24 в 21:33

Слушайте дербито "Локомотив" - "Левски" по Радио Пловдив

С два мача днес се открива третия кръг в Първа лига. От 19:00 часа "Славия" посреща "Хебър" на стадион „Александър Шаламанов“ в столицата.  От 21:15 часа е голямото дерби на кръга, което противопоставя "Локомотив" (Пловдив) и "Левски" на „Лаута“. Този двубой може да проследите пряко по Радио Пловдив. "Черно-белите" нямат загуба до момента, като..

обновено на 02.08.24 в 21:23

Полицията със сериозни мерки за мача "Локомотив" - "Левски"

Полицията ще осигури спокойното протичане на футболната среща на стадион „Локомотив“ тази вечер. В ход са комплекс от мерки за охрана на обществения ред, контрол и организация на движението в града във връзка с предстоящата футболна среща на стадион „Локомотив” между отборите на ПФК „Локомотив” и ПФК „Левски”, която започва в 21.15 ч. В..

обновено на 02.08.24 в 21:06

Продължава гасенето на сметището край Цалапица

Продължава гасенето на пожара на сметището край Цалапица, което се запали във вчерашния следобед.  Три екипа на пожарната цяла нощ останаха да дежурят на сметището в с. Цалапица. Около 22 часа снощи периметърът на огъня бе ограничен с помощта на булдозери.  На място е събрана тежка техника, която да започне „запръстяване“ на терена, съобщи..

обновено на 02.08.24 в 17:57