Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Двама са малко - трима са много" с юбилейно 25-то издание

От 1-ви до 6-ти септември Пловдив ще бъде домакин на 25-я Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“. Той се провежда от далечната 1977 година, като „Международен преглед на куклената миниатюра – Пловдив“. През 1990 година след прекъсване от четири години той е възобновен под името „Двама са малко – трима са много“ и започва да се провежда ежегодно.

„Това е юбилейно издание, опитваме се да стигнем и до хората от пловдивските квартали. Ще има събития от програмата на фестивала, които ще бъдат на специално построени изнесени сцени – пред читалище „Иван Вазов“ в „Коматево“ на 1 септември, на 2 септември ще играем в „Тракия“ в парк „2019“, а на 3-ти септември в парк „Рибница“ в „Кършияка“. Различни са събитията във всеки от кварталите. Хората, които ги вълнува, могат да направят една куклено-театрална обиколка из града“, каза в интервю за Радио Пловдив Петър Влайков, директор на Кукления театър-Пловдив.

Той подчерта, че в програмата, която ще се реализира в кварталите на Пловдив, има и чужди спектакли.

На сцената на Куклуния театър, от 1-ви до 6-ти септември, ще са събитията от конкурсната част на програмата.

„Сутрин ще има по две представления за деца – в 10.30 и в 11.45. Вечер от 19 часа ще имаме представления за възрастни. Ще имаме гости от Германия, САЩ, Черна гора, Гърция, Турция, Испания, Италия, Франция и други“, разкри програмата Петър Влайков.

По думите му, фестивалът отстоява стремежа си да представя нови форми на театрален език, които все повече се търсят и налагат в Европа и по света. 

"Пловдивчани са високо претенциозни към културния продукт, който очакват да видят. А доказателство за това, че фестивалът е  сред най-утвърдените и престижни фестивали в Европа, е че заявките за участие в настоящото издание са над 250, а сред участниците  са най-големите имена в куклено-театралното изкуство", заяви Влайков.

Акцент в българското участие в кукления театър за възрастни е моноспектакълът на Поли Христова "Полетът на къртицата" с режисьор Веселка Кунчева, който досега е спечелил редица награди у нас и извън страната.

Цялото интервю с Петър Влайков можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Пламен Сивов

Бардът Пламен Сивов с пети солов албум

Във "Вход свободен"  точно на рождения си ден гостува бардът Пламен Сивов. Поводът е неговият нов самостоятелен албум "Небе и хляб". Пламен Сивов е роден през 1970 г. в Сливен. Завършил е езикова гимназия в родния си град и Юридическия факултет на СУ. Специализирал е управление на неправителствени организации в САЩ. Автор е на десетки песни, познати..

публикувано на 09.08.24 в 15:35

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

обновено на 09.08.24 в 14:11

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Робин Худ"

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен тръгва на турне, в което ще представи някои от най-добрите си постановки за сезона. В Пловдив трупата гостува с три заглавия. Първото е на 13 август 2024 г. - "Робин Худ" под режисурата на Бойко Илиев и със специалното участие в главната роля на Ники Илиев и Елена Петрова.  Николай Илиев е актьор,..

публикувано на 09.08.24 в 10:56

В "Срещите" - за деня на Света Богородица

В "Срещите"  два дни преди 15 август, денят "Успение на Света Богородица", разговор с философа проф. Георги Каприев за изчезващата  радост пред лицето на Бога, за търсенето на святост без усилия, за вярата ни днес.  С проф. Каприев припомняме символите на този ден и се питаме защо ни е така трудно да ги разберем и станат наше ежедневие...  Може..

обновено на 09.08.24 в 10:19
Специално изградената зала-трезор за съкровището в Историческия музей в Панагюрище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига днес в Панагюрище . То ще остане на роден терен до 10-ти септември. 9-те уникални тракийки съда ще бъдат подредени в специално изградената зала-трезор в историческия музей, която отговаря на всички критерии за сигурност.  Паралелно с това тече и подготовката по отбелязването на..

публикувано на 09.08.24 в 08:40