Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е важен броят, а подготовката на училищните психолози

Иван Игов е автор на училищната програма по психология и един от  основоположниците на професията “Училищен психолог” у нас. Автор е както на държавните стандарти по психология в средните училища, така и на книги, учебници, ръководства и публикации по специалността.

Той коментира идеята на министъра на образованието за повече психолози в училищата. Припомни, че още преди години е работил по проект за справяне с насилието в училище и още тогава са алармирали, че бъдещите насилици в обществото в момента се намират в училище и, ако искаме да справим с проблема, трабва работа именно там. 

Тези дни виждаме доказателството, каза Иван Игов.

Според него едно от задължителните неща, които трябва да се случат е да се премахнат огромните училища, в които вместо 300 учат 1300 деца на две смени, смесват се поколения, разпространява се и лошият пример. Различно е в по- малките градове, където има начално, основно училище и гимназия, децата се чувстват много по- добре и намалява насилието между тях.

Игов  посочи, че идеята за повече психолози в училищата е добра, но трудно осъществима, защото няма толкова на брой и добре обучени специалисти. МОН трябва да се съзаде методичен център за училищни психология, което и предложение на дружеството на психолозите, но то залежава по чекмеджетата от години.

Той смята за недобра идеята за медиатори в училище, защото медиаторите не са хората, които могат да се правят с тормоза в училище. Децата - насилници са в същото време и жертви.

Иван Игов адмирира втората дата за изпити след седми клас, както и  промените на учебните програми, защото, че най- дискраминативната част в образоването е материалът, който не е съобразен с възрастта им.

По думите му децата първо виждат насилието в семейството, след това го пренасят и в училище и без програмите, които иначе са написани, но неприложени - насилниците, които преди 10 години са били в училище - вече са на улицата.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12