Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е важен броят, а подготовката на училищните психолози

Иван Игов е автор на училищната програма по психология и един от  основоположниците на професията “Училищен психолог” у нас. Автор е както на държавните стандарти по психология в средните училища, така и на книги, учебници, ръководства и публикации по специалността.

Той коментира идеята на министъра на образованието за повече психолози в училищата. Припомни, че още преди години е работил по проект за справяне с насилието в училище и още тогава са алармирали, че бъдещите насилици в обществото в момента се намират в училище и, ако искаме да справим с проблема, трабва работа именно там. 

Тези дни виждаме доказателството, каза Иван Игов.

Според него едно от задължителните неща, които трябва да се случат е да се премахнат огромните училища, в които вместо 300 учат 1300 деца на две смени, смесват се поколения, разпространява се и лошият пример. Различно е в по- малките градове, където има начално, основно училище и гимназия, децата се чувстват много по- добре и намалява насилието между тях.

Игов  посочи, че идеята за повече психолози в училищата е добра, но трудно осъществима, защото няма толкова на брой и добре обучени специалисти. МОН трябва да се съзаде методичен център за училищни психология, което и предложение на дружеството на психолозите, но то залежава по чекмеджетата от години.

Той смята за недобра идеята за медиатори в училище, защото медиаторите не са хората, които могат да се правят с тормоза в училище. Децата - насилници са в същото време и жертви.

Иван Игов адмирира втората дата за изпити след седми клас, както и  промените на учебните програми, защото, че най- дискраминативната част в образоването е материалът, който не е съобразен с възрастта им.

По думите му децата първо виждат насилието в семейството, след това го пренасят и в училище и без програмите, които иначе са написани, но неприложени - насилниците, които преди 10 години са били в училище - вече са на улицата.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55