Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строгите мерки срещу пияни и дрогирани ще спасят стотици хора

Предложението да се отнемат колите на пияни и дрогирани шофьори дойде от протестите на родители, загубили децата си в трагични инциденти на пътя, припомни Дияна Русинова, предсадетел на Европейския център потранспортни политики. 

С това започна кооментарът й по повод дебата за евентуалния съдебен хаос, който ще съпътства новата мярка.

В аргументите и "за" по- строгите мерки тя вкбючи ипозицията на ROLPOL - организацията на европейските пътни полицаи, които отбелязват, че България е от последните страни, които започват да ги прилагат.

Диана Русинова смята, че да се качиш пил или след дрога в колата е забранено и не е логично да се търси "справедливо наказание" за такъв водач, а по- скоро да търсим начин, по който да го възпрем.

Транспортният експерт посочи, че трябва се изчака година, за да се види как действа нормативната база. 

Според нея трябва да се прецизират само текстовете за комионите и да се реши въпросът с превозваните стоки, които да се освобождават след задържането на превозните средства. 

Но като цяло тя смята, че при 2 процента "фалшиви" проби - по- добре това, отколкото още катастрофи и загинали по пътищата.

Преди правата на тези, които сядат да карат пили и дрогирани, са правата на останалите граждани, които искат да се върнат живи и здрави от път, категорична е Диана Русинова.

Цялото интервю с нея е в прикачения звуков файл. 









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05