Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застреляха Алексей Петров

| обновено на 16.08.23 в 16:24

Алексей Петров е бил намерен застрелян в столичния квартал "Драгалевци" близо до лифта, докато е бил на разходка. На мястото на престъплението е имало и жена, която е била простреляна. Тя е откарана в болница в тежко състояние, предстои й операция. 

Сигналът за престъплението е подаден около 12.20 часа. Според полицията срещу Алексей Петров е стреляно с пушка. По време на атентата Алексей Петров е бил с охрана от трима души. Полицията извършва оглед на мястото, образувано е досъдебно производство.

Алексей Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, сътрудник на НСС. Бивш специален съветник в Държавна агенция "Национална сигурност".

Алексей Петров напуска баретите в началото на 90-те години на миналия век. След това се насочва към частния бизнес. Той е сред учредителите и на Съюза на бившите барети. Създава няколко застрахователни фирми. 

Алексей Петров има и научна кариера. Той е доцент, преподавател в ПУ "П. Хилендарски", ръководител на катедра "Политически науки и национална сигурност". Сред курсовете, които е водил са „Тероризъм и антитероризъм“„Активна корпоративна сигурност“ и „Управленско решение и екип“. Тази учебна година трябваше да даде старт на и бакалавърска програма „Международна политика и бизнес дипломация“.

На 14 август 2002 година срещу него бе извършен неуспешен атентат на басейна "Спартак". Тогава Петров бе прострелян в гърдите и крака. 

На 10 февруари 2010 г. той бе задържан и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод", занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година бе пуснат под домашен арест.

На 29 октомври 2015 г. отново бе извършен неуспешен атентат срещу него, този път той бе извършен с гранатомет.

Тогава той обяви награда от 100 хиляди долара за информация кой стои зад атентата. Кой беше поръчителят така и не стана ясно, но за извършител беше осъден украинецът Роман Логвиненко. Той получи 10 години затвор, като наскоро поиска да излезе предсрочно.

Във връзка с опита за атентат през 2015 година на разпит беше привикан Златомир Иванов - Златко Баретата, но така и не беше свързан с този опит за убийство.

Иначе, името на Алексей Петров се свързва с едно от най-големите дела у нас -  т. нар. дело "Октопод". Когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър - 2010 година, той беше задържан и обвинен за лидер на престъпната група, наречена с името "Октопод".

Делото започва в Софийският градски съд, след това се прехвърли в  Специализирания съд, а в крайна сметка Петров беше изцяло оправдан и не само - успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека.

Алексей Петров  е свързан тясно със службите. През 2009 година беше обявен от бившия вътрешен министър Румен Петков като дългогодишен сътрудник, след това беше и експерт в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност".

До 2010 година той се смяташе за недосегаем заради твърденията за близки връзки с бившия главен прокурор Никола Филчев. Когато идва първото правителство на Бойко Борисов, а вътрешен министър става Цветан Цветанов, Петров е арестуван показно и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод", занимавала се с рекет и изнудване. 

Занимава се със застрахователен бизнес, има и кариера в каратето, преподавател в УНСС.

Напоследък направи впечатление, че след продължително време на мълчание Алексей Петров влезе в публичното пространство с няколко последователни интервюта, като в тях говореше за създаването на новото правителство, включително беше разпознат и като посредник в преговорите за настоящата управленска конфигурация, което той отрече, но даде знак, че не бил отказал да се върне в управлението под някаква експертна длъжност в ДАНС по линия на икономическата престъпност.

Една от последните му публични изяви беше през май при появата му на протеста на ресторантьорите, които поискаха оставката на бившия вече деректор на полицията в Пловдив Васил Костадинов заради голите обиски в дискотека "Бушидо".

Алексей Петров уточни, че  е на този протест в лично качество. По думите му акцията на полицията руши бизнеси. Той направи уговорката, че му енеприятно да потестира именно пред сградата на областната дирекция, защото " структурите на МВР са миналинай хубавите му професионални години".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53