Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ара Маликян идва в Пловдив с турне, посветено на сина му

Прочутият цигулар излиза за първи път на сцената на Античния театър на 3 септември

3
Снимка: Антон Корбийн

Арменец по произход, испанец по паспорт и музикант от световна величина, Ара Маликян разказва с цигулката си музиката на най-различни народи, традиции и жанрове. Аудиторията му у нас расте все повече и повече след всяка среща с този изумителен музикант, харизматичен артист и разказвач.

Прочутият виртуоз  отново избира България като част от световното си турне. Концертът му е на 3 септември 2023г, за първи път на сцената на Античен театър, Пловдив.

Музиката, с която цигуларят тръгва този път да обикаля света, е посветена на сина му и връщането към въображението на детството.

„Това турне е резултат от това да гледам как синът ми расте, резултат е от моето израстване до него -  това са всички звуци и мелодии, които съм почувствал и са ме вдъхновили от него и от живота чрез него. Това е срещата с детето, което не бих могъл да бъда и бих мечтал да бъда. Това е почит към онези същества, които са свободни като птици”, споделя Ара.

„Турнето ми е пълно с динозаври, роботизирани калмари, машини на времето, летящи пиана и двуезични мимове – неща, които бях забравил. Магията всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, който ти се посочва, независимо къде ще те отведе”.

В новото си музикално пътешествия Ара Маликян е придружен от верни приятели – прочути испански музиканти от кубински произход. Отново джаз пианистът Иван /Мелон/Люис, трикратно номиниран за Латино Грами, басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години присъствие на световната класическа и джаз сцена.

Маликян е испански цигулар от арменски произход, роден в Бейрут. Талантът му е признат още като дете, въпреки че по време на гражданската война в Ливан е принуден да живее в бомбоубежища, където учи и свири на цигулка. Изнася първия си голям концерт на 12 години, а две години по-късно диригентът Ханс Херберт-Йорис го чува и му дава стипендия от германското правителство за музикалното училище в Хановер. Продължава в Guildhall School of Music & Drama в Лондон и посещава уроци при някои от най-престижните професори в света. Избира да живее в Мадрид и е провъзгласен за цигулар №1 на Испания. Има 40 издадени албума и над 100 000 продадени копия на „Годишните времена” на Вавалди.

През 2015 г. издава албум като реверанс към 15-те си години кариера в Испания със сътрудничеството на Teatro Real в Мадрид. Турнето му „15” е едно от най-мащабните през последните години с над 150 концерта и 175 000 зрители, спечелило овациите и на критиците, и публиката. С албума си The Incredible History of Violin”и едноименно турне пожъна пореден световен успех с концерти в най-престижните световни зали, с което мина и през България.

Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023г, в Античен театър в Пловдив. Билети се продават в системата на Ивентим.

Снимки: Антон КорбийнГалерия

Още от категорията

АМТИИ удостоява Соня Йончева с Доктор хонорис кауза

В Голямата базилика днес на тържествена церемония АМТИИ ще удостои световно признатата оперна певица и пловдивчанка Соня Йончева със званието Доктор хонорис кауза на академията.  Отличието се дава за изключителния  принос на българската прима към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността й в полза на обществото, защита правата..

публикувано на 03.12.23 в 08:36

Кукленият театър с покана за "Ромска сватба"

Младежи от три етноса – роми, турци и българи – излизат на една сцена, за да забъркат история пълна с недоразумения. Сюжетът на представлението „Ромска сватба“, чийто автор е Донка Кьосева, поглежда към традицията в ромския етнос да се уговарят бракове в ранна възраст. За сватбата е разказано с тънък хумор и леко намигване към културните разбирания..

публикувано на 03.12.23 в 08:14

В "Срещите" за езика на мозайките

В "Срещите" отново ще говорим за езика на мозайките. Наш събеседник ще е проф. Славик Табаков, защото именно т ой разкодира 50 нови символа от езика на мозайките в Епископската базилика на Пловдив.  Какво ни казва това артистично предизвикателство, пред което е изправено обществото по времето на преход от езичество към християнство?..

обновено на 02.12.23 в 10:11

"Дете на прозореца" ще се играе премиерно тази събота в Смолян

Спектакълът " Дете на прозореца"  представя важни теми от човешкия живот: за любовта, за състраданието, за живота и неговата обратна страна, за възможността да обърнем злото в добро, за ползите и опасностите от изкуствения интелект.  Всичко това е направено във фин, вълшебен и изпъстрен с хумор сценичен вариант, така че да завладее душите и сърцата..

публикувано на 01.12.23 в 09:43

Мултикултурна трупа представя "Ромска сватба"

Младежи от три етноса – роми, турци и българи – излизат на една сцена, за да забъркат история пълна с недоразумения. Сюжетът на представлението, чийто автор е Донка Кьосева, поглежда към традицията в ромския етнос да се уговарят бракове в ранна детска възраст.   За сватбата е разказано с тънък хумор и леко намигване към културните разбирания на..

публикувано на 01.12.23 в 09:00