Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апатията на партиите към изборите в Пловдив е измамна

Възможна е предварителна подялба на големите градове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

„Това, че партиите не работят за местните избори в Пловдив, е само привидно. Те работят активно. Очевидно кандидатите поне на основните политически сили няма да са чак толкова неразпознаваеми както в София и затова не бързат да ги оповестяват“.

Това коментира журналистът Любомир Минчев по повод факта, че близо месец преди старта на предизборната кампания единственият известен кандидат за кмет на Пловдив е депутатът Ангел Георгиев от „Възраждане“.

Той добави, че е въпрос на партийна стратегия дали да изчакат противника да обяви кандидата си, или те да бъдат първи. По думите му до края на август или най-късно началото на септември ще бъдат ясни всички основни кандидати за кметския стол в Пловдив.

Любомир Минчев е категоричен, че за обща кандидатура между коалиционните партньори ГЕРБ – СДС и ПП –ДБ не може да се говори, но е възможно да се стигне до разпределяне на големите градове.

„Възможно е да има негласно споразумение там, където едните издигат силен кандидат другите да не се месят, т.е. да нямат силна кандидатура. Предстои да видим дали Пловдив е предварително разпределен, или ще има сериозна битка.

Проф. Ивайло Старибратов би бил чудесна кандидатура за обединението ПП - ДБ. Кандидатура, която би могла да обхване не само партийното звено, но и да разчита на периферията“, коментира Любомир Минчев.

Според него Манол Пейков няма да бъде общата кандидатура на ПП – ДБ. Той обаче по думите му едва ли би поел по стъпките на настоящия кмет Здравко Димитров, който през 2015 г. се отдели от ГЕРБ и се изправи срещу лидера на партията в Пловдив Иван Тотев.

Минчев е категоричен, че без значение кои ще е кандидатът на ГЕРБ за кметските избори, то той ще стигне до балотажа, тъй като това показва практиката през последните 12 години. Очакванията му са на балотажа да се изправи срещу кандидата на ПП – ДБ, който ще бъде или от ДБ, или човек, който през последните години е попадал в полезрението на партията.

„Да не изключваме и варианта, че някои кандидати ще бъдат издигнати от Инициативни комитети. Възможно е това да се случи и с кандидата на ПП –ДБ и да бъде подкрепен от тях по-късно“, каза Минчев.

Според него Славчо Атанасов ще се яви на кметските избори, но само ако бъде подкрепен от широкото местно обединение, което предлагат Кауза България.

Журналистът прогнозира, че ще има между 14 и 17 кандидати за кмет на Пловдив, като само 3-4 ще се борят реално за първите места и за влизане в Общинския съвет.

„Борбата на повечето от участниците ще е именно влизане в листата на общинските съветници“, заключи Минчев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33