Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив откриха изложба с икони от Украйна

10
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

18 дарители от Пловдив и страната получиха специални грамоти от посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук. Наталия Елис и съпругът ѝ Влад Елис първи бяха отличени  от Украинското посолство. Това стана на церемония в музейна галерия "Димитър Георгиев" по повод 32-та годишнина от независимостта на Украйна. 

Сред най-изявените дарители, подкрепили инициативите по прием и социална адаптация на украинските бежанци, са Таня Георгиева от БЧК-Пловдив, Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив, представители на фирми и граждани. 

Бизнесменът Мирослав Иванов от Враца е сред най-ревностните дарители на Втори дом в Пловдив, подчерта Наталия Елис. Нейно превъзходителство Илашчук заедно с почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев откриха изложба с икони на киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова.

Посланикът на Украйна заяви: „Тази уникална изложба крие много история, на войната и на мира, човешкото страдание и надеждата. Иконите изписани върху капаците на боеприпаси са донесени от земята на военни действия, те са мълчаливи, но красноречиви свидетели на непровокираната война и на болката, която Украйна изпитва всеки ден. Тези икони са молба и мечта за мир в Украйна и за мир в Европа."

„Иконите са в специалните колекции на нашите страни партньори“, подчерта Н.пр. Олеся Илашчук.

Почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев подчерта, че Украйна води отечествена война, война която ще ги направи членове на голямото европейско семейство. Като домакин на изложбата той съобщи, че тя ще може да се разгледа до 1 септември. Георгиев припомни създаването на Втори дом в бившата белодробна болници, с дарения на общината, бизнеса и на гражданите на Пловдив. Сред дарителите е Стоян Йотов, който работи в голям концерн от Германия, който има офис в Пловдив. Той също получи грамота от посланик Илашчук.

Кметът Здравко Димитров каза, че Пловдив е уникален пример за партньорство с фондацията на Наталия Елис за прием на бежанци от Украйна и тяхната успешна социализация в България.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, както интелектуалци и общественици.

Куратор на изложбата е проф. Емилия Константинова, арт мениджър на галерията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27

Свързани новини

Изложба с икони на украински художници в Пловдив

В музейна галерия "Димитър Георгиев" по повод 32-та годишнина от независимостта на Украйна посланикът на Украйна Олеся Илашчук и почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев ще открият изложба с икони на киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова. Сред поканените са министърът на културата Кръстьо Кръстев, Здравко..

публикувано на 22.08.23 в 07:50