Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шармила Мукерджи представя класически индийски танци

Тази вечер в Пловдив е заключителното представление от Дните на индийската култура в България, които тази година обхващат градовете Велико Търново, Варна, Бургас, София и Пловдив. 

В изложбена зала 2019 към Градската художествена галерия в Пловдив публиката ще види една от най-известните и утвърдени изпълнителки на индийски класически танци Шармила Мукхерджи. Тя ще покаже изяществото на стила одѝси. 

Това е индийска класическа танцова форма, възникнала в храмовете в Източна Индия, където жените танцьорки, наречени махари, се молели на божеството Джаганнатх. Танцът одѝси отправя духовни послания и пресъздава митични истории за индуистки богове, чрез сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим.

Представлението е организирано от посолството на Индия у нас, Индологическата фондация „Изток-Запад“ и Градската художествена галерия в Пловдив.

Шармила Мукхерджи е една от най-изявените танцьорки в този жанр, а българката Катя Тошева също ще покаже стъпки и техника, характерни за този класически стил. Първоначално спектакълът ще започне с освещаване на пространството - мангалачаран (Mangalacharan). Танцът отдава почит на боговете и публиката. 

"Следващото изпълнение ще е по произведение на индийския драматург Калидас. В него той описва различните сезони и ние сме избрали сезон "Зима", тъй като в Индия тя е коренно различна от нашата", обясниха Шармила и Катя Тошева. 

В представлението е включен танц, посветен на кралица Кайкей, описана в епоса "Рамаяна". Краят е за танца "Мокша", произведение, в което танцьорът отдава себе си на боговете и моли за спасение. 

Самата Шармила Мукхерджи от ранна възраст се посвещава на танца. Тя започва да изучава "Одиси" под ръководството на Гуру Келучаран Мохапатра. Впоследствие преподава одиси в Калкута, а през 2004 г. в Бангалор тя основава Центъра за танц одиси, наречен Сàнджали, на който е артистичен директор и до днес. За танца обаче я откриват в училище, където започнала с класически балет. Впоследствие решила да се занимава скласически индийски танци и избрала именно този стил. 

През 2016 г. Шармила Мукхерджи е удостоена с престижните награди Махари и Калашрещха. Тя е изнасяла представления на някои от най-престижните сцени в Индия, Фиджи, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, САЩ, Индонезия, Обединените арабски емирства, Тунис и Сейшелските острови. Казва, че танцът й носи радост и я изпълва с удовлетворение.

Катя Тошева танцува от близо 12 години индийски танци. Тя е от София и също ръководи своя школа. Танцува и в стил "одиси", и в другия класически стил "катхак". Казва, че е започнала да танцува, тъй като ѝ дошло отвътре. Напуснала технологичната компания, в която работи, отдала се на танците и оттогава досега не е съжалила нито за миг. 

Преди месец българската танцьорка се завърна от Индия, където бе за пети път. Там тя е ръководила семинари по български народни танци в 6 града, но е демонстрирала и уменията си в индийските класически танци. 

Оказва се, че Шармила Мукхерджи също знае стъпките на български танц. И накрая на спектакъла тази вечер за зрителите ще има изненада, която ще бъде поднесена от двете танцьорки. 

Почитателите на индийската култура в Пловдив могат да се насладят на изпълненията на Шармила Мукерджи от 19 ч. тази вечер в изложбена зала 2019. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31