Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет трябва да реши съдбата на паметника Альоша

Съдбата на паметника на Альоша е в ръцете на Общинския съвет в Пловдив. Така областният управител Илия Зюмбилев отговори на открито писмо от Атлантическия съвет на България, в което се настоява за бързи мерки от страна на държавата за демонтиране на Паметника на съветската армия (Альоша), разположен на Хълма на Освободителите в Пловдив.

Зюмбилев припомня, че премахването и преместването на недвижими културни ценности със статут на паметници от местно значение е в правомощията на органите на местно самоуправление.

„Общинският съвет като орган на местното самоуправление при настъпили нови обстоятелства може да вземе ново решение по казус, който вече е решаван. Има такова решение на Общинския съвет - Решение № 89, взето с Протокол № 8 от 10.04.1996 г. В него Общински съвет – Пловдив е възложил на Кмета на Община Пловдив да "предприеме незабавно необходимите действия за заличаване на паметника "Альоша“ от Хълма на Освободителите, като символ на съветската армия – окупаторка“. Това решение е обжалвано от тогавашния областен управител пред Окръжния съд, който на 20 юни същата година го отменя като незаконосъобразно, позовавайки се на Конституцията и на редица международни спогодби. Решението на пловдивските магистрати е потвърдено от Върховния съд.

„От Министерството на културата ме уведомиха, че паметникът Альоша няма статут на единична недвижима културна ценност. А към днешна дата е важен определеният статут от Закона за културното наследство и неговата квалификация. Според нея паметникът Альоша е ситуиран в границите на недвижима културна ценност  – Парк  „Хълм на Освободителите“, която е със статут на паметник от „местно значение“. Затова считам, че ако Общинският съвет на Пловдив иска паметникът да бъде демонтиран, може да предприеме конкретни стъпки, за да задвижи процедурата за обследване на статута на монумента по Закона за културното наследство и Наредба № 3 от 2019 г. Нито правителството, нито Министерството на културата могат да вземат решение, без местния парламент на Пловдив“, посочва областният управител. 

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор заплашват лидера на НД "Русофили" и съучастника му

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу двамата арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Това са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов.  Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов, като..

публикувано на 09.07.24 в 16:26

Трима пострадаха при две катастрофи в пловдивско

16-годишен моторист е в тежко състояние след катастрофа край пловдивското село Ръжево, други двама са ранени след пътен инцидент в Пловдив. Младежът е настанен в пловдивска болница, след като падна с кросовия си мотор в канавка между селата Ръжево и Ръжево Конаре. Обстоятелствата около инцидента не са изяснени, тъй като пострадалият все още не..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

Два пъти повече отличници на изпита по химия от тези по биология в МУ-Пловдив

Шестиците по химия са два пъти повече от отличните оценки по биология. Това показват резултатите от кандидатстудентския изпит в Медицински университет – Пловдив  за магистърските специалности  „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. На него се явиха 1206 кандидати от подалите документи 1243. Те писаха по вариант 1, който бе изтеглен в деня на..

публикувано на 09.07.24 в 11:18

ВиК-ремонт ограничава движението по част от бул. "Васил Априлов" за два месеца

От днес до 15 септември  се въвежда временна организация на движението по  бул. „Васил Априлов“  в Пловдив  в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица . Причината е подмяна на част от водопроводната мрежа и реконструкция на западното платно в посочения участък. Колите, включително и автобусите на градския транспорт,..

обновено на 09.07.24 в 10:22

БСП-Пловдив: Арестът на Златомир Дьовленски е политическа поръчка

Градският съвет на БСП - Пловдив изказва пълна подкрепа  за Златомир Дьовленски - председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив и член на Изпълнителното бюро на ГС на БСП в града. Това пише в декларация, изпратена до медиите от местната структура на социалистите в Пловдив. В нея се посочва, че в БСП са обезпокоени от вчерашния..

публикувано на 09.07.24 в 10:20