Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ара Маликян: Изкуството е честно и свободно

4
Снимка: Антон Корбийн и BG Sound Stage

Ще слушаме испанския виртуоз на 3 септември в Античния театър

Той е експериментатор, откривател и пътешественик – от Европа, през Близкия Изток до Латинска Америка, и из необятната вселена на музиката, където се разхожда из най-различни жанрове. Владее ги, покорява ги и ги предава на публиката с типичния негов отпечатък – страстта, наречена „Ара Маликян”.

Прочутият испански цигулар за пореден път гостува у нас. За концерта си на 3 септември той избра емблемата на Пловдив, а и на цяла България -  Античния театър.

Бил е концермайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид в продължение на 7 години, провъзгласен е за цигулар №1 на Испания, продал е над 100 000 копия на албума си, „Годишните времена” на Вивалди и номиниран за Латино Грами. Преди години, обаче, решава, че светът на класическата музика му е тесен, създава свой оркестър и започва да пише музика и да оформя своя стил между класиката, източните ритми, латиното, рока и най-различни музикални традиции.

Къде се идентифицираш – в рока или в класиката?

Не се идентифицирах в класическия свят, а по-скоро в рока или както искате да го наричате. Не обичам да определям музиката като рок или джаз, или класическа, а просто като музика. Просто да се наслаждавам на музиката, да предавам любов и страст.

Не ме интересува дали свиря LedZeppelin, Вивалди или Бах. Всичко това ме вдъхновява и се опитвам публиката да види музиката, както я виждам аз. Всеки инструмент може да бъде рок инструмент, дори флейтата.

Как се чувстваш като класически музикант, тръгнал по свой път?

Аз се чувствам естествен, когато съм открит. Колкото повече откривам сърцето и душата си, толкова повече мога да предам емоцията на публиката.

В класиката всичко трябва да е много контролирано, много организирано, един вид много студено. Мисля, че изкуството не е такова. Изкуството е честно и свободно. То е естествено. Човек трябва да е естествен. Но класическата музика винаги ще съществува, защото тя е нещо прекрасно.

Нужно ли е хората да я разберат? Какво показваш с твоите клипчета в социалните мрежи – репетиции с Бах от съблекалните по света?

Често се казва, че класическата музика трябва да се разбере, за да се изпита удоволствие от нея...Смятам, че не е нужно дори да я разбираш. Просто трябва да я слушаш и да я почувстваш.

Тази арогантност сред класическите музиканти ощети младите хора, които заради нея не се осмеляват да посещават класически концерти, тъй като се страхуват, че няма да бъдат на същата висота.

На моите концерти идват и деца, и много млади хора. При мен те откриват Бах, Моцарт, Паганини и се влюбват в нея. Мисля, че класическата музика е за всички, трябва да стане популярна и да стигне до всеки един, който би я оценил и би станал почитател на изкуството като цяло.

Концертът на Ара Маликян в Пловдив е посветен на малкия му син Кайро и този път цигуларят идва у нас с петима кубински музиканти, които ще придружат неговата цигулка с пиано, китара и бас, отново в един необичаен концерт, вдъхновен от въображението и звуците на детството.

Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023г, в Античен театър в Пловдив. Билети се продават в системата на Ивентим.


Галерия

Още от категорията

АМТИИ удостоява Соня Йончева с Доктор хонорис кауза

В Голямата базилика днес на тържествена церемония АМТИИ ще удостои световно признатата оперна певица и пловдивчанка Соня Йончева със званието Доктор хонорис кауза на академията.  Отличието се дава за изключителния  принос на българската прима към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността й в полза на обществото, защита правата..

публикувано на 03.12.23 в 08:36

Кукленият театър с покана за "Ромска сватба"

Младежи от три етноса – роми, турци и българи – излизат на една сцена, за да забъркат история пълна с недоразумения. Сюжетът на представлението „Ромска сватба“, чийто автор е Донка Кьосева, поглежда към традицията в ромския етнос да се уговарят бракове в ранна възраст. За сватбата е разказано с тънък хумор и леко намигване към културните разбирания..

публикувано на 03.12.23 в 08:14

В "Срещите" за езика на мозайките

В "Срещите" отново ще говорим за езика на мозайките. Наш събеседник ще е проф. Славик Табаков, защото именно т ой разкодира 50 нови символа от езика на мозайките в Епископската базилика на Пловдив.  Какво ни казва това артистично предизвикателство, пред което е изправено обществото по времето на преход от езичество към християнство?..

обновено на 02.12.23 в 10:11

"Дете на прозореца" ще се играе премиерно тази събота в Смолян

Спектакълът " Дете на прозореца"  представя важни теми от човешкия живот: за любовта, за състраданието, за живота и неговата обратна страна, за възможността да обърнем злото в добро, за ползите и опасностите от изкуствения интелект.  Всичко това е направено във фин, вълшебен и изпъстрен с хумор сценичен вариант, така че да завладее душите и сърцата..

публикувано на 01.12.23 в 09:43

Мултикултурна трупа представя "Ромска сватба"

Младежи от три етноса – роми, турци и българи – излизат на една сцена, за да забъркат история пълна с недоразумения. Сюжетът на представлението, чийто автор е Донка Кьосева, поглежда към традицията в ромския етнос да се уговарят бракове в ранна детска възраст.   За сватбата е разказано с тънък хумор и леко намигване към културните разбирания на..

публикувано на 01.12.23 в 09:00