Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТЕМ методиката в съвременното училище е мисия възможна

Станислава Стефанова Йорданова е само на 28-години, но вече е прекрасна млада дама, сбъднала своята детска мечта, която уверено крачи по стълбичката на успеха в избраната от нея област да се развива. Смело можем да я наречем "Будител на Новото време", а доказателство за това са десетките награди и постижения за последните две години, сред които и специалната награда на МОН почетното отличие “Неофит Рилски”, най-високо присъжданото в образователната система на Република България. 

Завършва бакалавър Химия, магистратура “Хранителна химия”, и има квалификация за учител по химия и човек и природа в Пловдивски университет “П.Хилендарски”, и квалификация за учител по физика и астрономия в Шуменски университет. В момента e учител по природни науки в частно училище в София. По думите й, учителската професия е преди всичко призвание и дори когато си се изкачил на последното стъпалото "Успях", има какво да научиш още и още...Защото: 

"Ученето не спира с последния учебен звънец. Човек трябва да се развива непрекъснато, за да успее да постигне целите си и когато постигне една от тях, да си поставя нова, още по-висока" 

Така Стаси, както всички обичат да я наричат е на път да финализира успешно поредната си цел, като завърши докторантура „Методика на обучението по химия“ в Пловдивския университет. 

Усмихната, успешна, удивителна и много различна в методите си на преподаване, тя печели и овациите на Издателство "Просвета". Първо място в конкурса за най-добър СТЕМ урок на издателството, което й носи позицията обучител и съавтор на първите СТЕМ учебни помагала, чиято цел е да покажат приложимостта на това, което се учи в училище и връзката между различните предмети. И още: 

  • 1-во място в конкурс  „Моята добра STE(A)M практика“ на Тракийски университет, където е поканена да сподели пред над 250 човека практика от нейната класна стая;
  • 1-во място в Национален конкурс „Super STEM учител на България" през 2022г.
  • “Учител по химия на 2022” , организиран от Съюза на химиците в България, МОН и фондация “Св.Св. Кирил и Методи”;
  • През месец юли тази година получава голямата награда в конкурса “Дигитални новатори в образованието” на БАИТ, където е наградена лично от зам.-министър Наталия Митева
Станислава Стефанова Йорданова /Стаси/ е човек, който гори в професията си! Рядкост са учителите, като нея, които се интересуват за емоционалното състояние на учениците си в началото и в края на часа посредством измисления от нея емоциометър. И не последно място, както споделя самата тя

"Не учителят е в центъра на класната стая, а децата и техните водещи роли" 

Станислава бе наш гост в последното августовско издание на предаването Клуб "Неделя". Какво още сподели тя с нас, чуйте разказът й от първо лице, достъпен в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Станка Лазарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва седмица на занаятите в Етнографския музей

В Пловдивския етнографски музей започва ХVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. Тази година акцентът е върху древния и красив занаят плъстене.  Всеки ден майстори-плъстари ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи и ще предлагат своите ръчно изработени изделия. В 18 часа довечера в музея ще бъде открита и..

обновено на 24.06.24 в 12:22

Преге - предаване за света на книгите, 22 - 28 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 22.06.2024  бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Франц Кафка. Завръщане у дома. Избрани разкази и фрагменти. 322 стр., тв. к., ок. 5А, Кръг, 2024. Марио Варгас Льоса. Лудориите на лошото момиче. 368 стр., ок. 5А, Колибри, 2024. Исабел Каняс. Хасиендата...

публикувано на 24.06.24 в 10:45

"Слънчови невести" в Асеновград на Еньовден

Повече от 300 момичета на възраст от 3 до 12 години, облечени в булчински рокли, изпълниха градския парк в Асеновград. Те участваха в единствения по рода си обичай "Калиница". Традиционно празникът се провежда на Еньовден, рождението на Свети Йоан Кръстител, а поверието гласи, че участничките ще имат "леко венчило". Празникът започна рано сутринта в..

публикувано на 24.06.24 в 10:16

„Алтер его” - памет за доц. Владимир Янев

Преди дни ни напусна знакова личност за Литературен Пловдив – доц. Владимир Янев. Това е преподавателят в ПУ „Паисий Хилендарски“, който пръв ми подаде ръка в Пловдивския университет, окуражи ме да се занимавам сериозно с поезия и сатира. Буден, рефлексивен, вдъхновяващ, отрезвяващ и харизматичен... Твърдеше, че свири втора цигулка, но..

обновено на 22.06.24 в 14:07

В "Срещи" разговор за пребогатата на легенди наша история

Тази в предаването "Срещи" водещата Людмила Сугарева разговаря с автора на книгата "Легенди и истини в българската история" Росен Тахов. Темата е българската история, пребогатата на легенди наша история....  Слушайте малко след новините в 9 часа - любопитно е...

обновено на 22.06.24 в 09:21