Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ненко Василев е начело на медиците, източили милиони от НЗОК

| обновено на 31.08.23 в 08:19

Пловдивските криминалисти и прокуратурата разкриха престъпна група медици, източвали НЗОК с фалшива документация за помощни средства за инвалиди.  До момента са арестувани 7 души от които 5 са лекари, включително и организаторът на измамната схема. 
Това е известният доктор Ненко Василев, управител на фиктивно регистрирания медицински център "Медлайф" със седалище в София и филиал в Пловдив. Тук той е посочен с адрес ул. "Ангиста", където наистина се намира медицински комплекс, но не и "кухата" фирма - фантом. 
Останалите двама са лекари от Велико Търново.

От юли миналата година досега с престъпната схема са присвоени над 5 милиона лева, като е действано с размах сред пациенти в цялата страна.

За целта в медцентъра  са набирани данни за инвалиди, изготвяни са фалшиви протоколи с техните имена и са прибирани парите за скъпи консумативи. Те обаче изобщо не са стигали до хората с увреждания.

През това време участниците в схемата  успели да изготвят над 8 000 протокола на иначе реални пациенти и чрез други фирми са придобивали отпуснатите от касата пари за помощни средства.  Обикаляни са множество социални домове за възрастни и хора с увреждания, където е попълвана банката с техни лични данни, включително и с подкупи под формата на комисиони за шефовете на тези заведения. Организаторте са създали мрежа от дистрибутори в страната и фирми  за фиктивните продажби на скъпите консумативи.

В някои случаи, когато пациент е бил уведомяван, са му превеждани малка част от парите за даден консуматив, като големата част оставала за мошениците. Масово обаче изготвяните документи са били напълно фиктивни, без визираните в тях хора изобщо да подозират за това.

Разплитането на измамата започнало след случайна анкета на РЗИ Пловдив до пациенти от Пазарджик, с въпрос дали са доволни от услугите. Тогава именно те с изненада заявили, че нищо не знаят за това.Разпитани са над 500 засегнати, съобщи районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

Извършени са 19 обиска на домове и офиси в Пловдив и страната,  при които са иззети огромен брой документи, 50 флашки, 30 000 лева, 10 компютъра и електронни подписи на членовете на комисията. За залавянето на тартора на групатае организирана цяла спецоперация, понеже при разкритията той е бил в чужбина и е имало вероятност да се укрие. Все пак той е арестуван на летището при пристигането си у нас.

В списъците има и 27 починали, на които въпреки това са съставяни протоколи за подпомагане. Драстичен е един от тези случаи, в който човек, починал на 31 май е регистриран за помощни средства на 9 юни. 

Любопитна подробност е, че при разпитите лекарите от схемата, участници в комисиите за одобряване на помощите, са били убедени, че не вършат нищо нередно, разказа районният прокурор Петър Петров.  

Разследването продължава с вероятност за нови разкрития и замесени, при това на високи служебни позиции.

Наказанието за тези престъпления  е 3 до 15 години лишаване от свобода. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34