Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на служителите в Изпълнителна агенция "Борба с градушките"

| обновено на 01.09.23 в 16:11
7
Снимка: Даниела Добрева, Радио Пловдив

Служителите на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ протестираха тази сутрин на пътя между Пловдив и Хасково и блокираха за по-малко от час възлово кръстовище в началото на село Поповица.

Протестът се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ. Те не вярват, че няма пари за увеличение на заплатите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките" (ИАБГ) и Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури" (ИАРА). 

Над 100 души от двете агенции от цяла България затвориха пътната артерия и настояха за 15%-но увеличение и незабавна среща с министъра на земеделието Кирил Вътев за обсъждане на възможностите за това. Те разпънаха рибарски мрежи, извадиха въдици, зеленчуци, ракети за градоносна защита и 150-метров трикольор и поискаха достойно заплащане за труда им.

От Федерацията алармираха за пореден път, че без увеличение на заплатите в ИАРА и ИАБГ ще последват още протести, включително и ефективни стачни действия на работните места, което би застрашило градозащитата през настоящия сезон в месеците, когато предстоят активни метеорологични явления, а селскостопанската реколта още не е прибрана. Оттам допълниха, че ако не бъдат чути, другата седмица ще протестират в Северна България, а след две седмици ще затворят едновременно магистрала "Хемус" и автомагистрала "Тракия", като накрая стигнат до протести пред институциите в столицата. 

Около 1000 души работят в ИА „Борба с градушките“. От тях 780 са хората, които изстрелват ракетите, а останалите са висококвалифицирани физици и инженери, които вземат решения на пулт и предотвратяват градушките, съобщи председателят на федерацията Валентина Васильонова. Според нея брутната заплата на изстрелващите ракетите е 913 лева, а чистата сума, която вземат е 760 лева. 1200 лева получава висококвалифицираният персонал. Средната брутна работна заплата в сектора е 1300 лева. Подобни са заплатите и в ИАРА. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38