Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Батак протестират в столицата

Изглед от центъра на град Батак
Снимка: Укипедия

Жителите на Батак излизат на протест пред Министерски съвет. Те настояват правителството да предприеме инициатива за отделянето на града в самостоятелна община от едно селище, заради специалното му място и значимост в българската история, както това се е случило с Перущица и Копривщица.

Митинг-шествието започва в 16 часа от градинката на бившия мавзолей, от страната на площад княз Александър Първи и ще премине по булевард „Цар Освободител“, площад Атанас Буров, Президенството, където ще има престоя от 10 минути, за да се привлече вниманието на президента Румен Радев, след което протестиращите ще се отправят към площад Независимост пред Министерски съвет.

Те очакват министър-председателя на България академик Николай Денков да слезе при тях или да представи техни представители, потомци на стари баташки редове. 

Жителите на Батак се обявяват срещу тригодишното бездействие от страна на президента Румен Радев и премиерите от 2020 година до сега, които не са обърнали внимание на подписката, подкрепена от 80% от населението на града.

Председателят на местната гражданска инициатива „Град-община Батак“ Стефка Василева обясни, че искането за отделянето на Батак в самостоятелна община с едно селище е провокирано от икономически, социални и културни причини, но на първо място са демографските.

Организатор на протеста е Инициативния комитет на местна гражданска инициатива „Град-община Батак“.

Председателят Стефка Василева подчерта, че Батак запада и се обезлюдява. Работните места, предимно в адиминистрацията, се заемат от представители на съседните две населени места Нова махала и Фотиново. Разположението на силите в Общинския съвет на Батак също възпрепятства взимането на важни за града решения, тъй града има само четири общински съветници. Останалите 7 са от ДПС и са представители на Нова махала. 


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10