Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението със "свои хора" е 100% клиентелизъм

Снимка: БГНЕС

"Каквото и да се случи в българската политика до края на годината, центърът ще бъде в парламента. И това е така, не само защото се очакват ключови законопроекти и приемането на бюджета, а защото политическите решения в момента се взимат от хората, които са в парламента", коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Румяна Коларова. 

По думите ѝ в правителството и изпълнителната власт в момента не са онези фигури, които доминират процеса на взимане на решение, а това е нещо доста различно и ново за българската политика и тепърва ще стане ясно как тази конфигурация ще действа. "Ако нещо ще се случва в българската политика, то ще започва и ще свършва в парламента, законодателните рамки и решения ще задават перспективата пред управлението", категорична бе Коларова. 

Според нея предстоящите местни избори ще бъдат доста особени.

"Една от причините е третият играч - президентът, който се държи като ръководител на съпротивително движение. Каквото и да става в държавата той го отрича, а в някои отношения той няма позитивна програма. Но освен намесата на този трети играч, парламентарните партии и местните активисти, имаме и хората на президента, които разчитат на актива, който са натрупали през управлението на служебните правителства и активната медийна роля на държавния глава", посочи политологът. Тя допълни, че ежедневните оценки на Румен Радев за това, което се случва в държавата, невинаги има позитивен ефект, защото непрекъснатото присъствие в медиите изхабява, позицията му е монотонна, не е нюансирана и не е свързана с актуалната политика. 

По думите ѝ за българската политика не е от първостепенно значение да се приемат конституционните текстове, ограничаващи президентските правомощия, а парламентарните партии не биха спечелили от това. 

"Президентът в момента е очевадно, че няма роля  актуалната политика, неговата роля е сведена до ролята на говорител и коментатор. И колкото по-дълго това продължи, колкото по-дълго парламентарните партии го оставят в тази маргинална позиция, без да му обръщат внимание, толкова повече той ще губи", смята Румяна Коларова.

Според нея управляващите не са "сглобка", а класическа коалиция. В нея най-големият въпрос е, доколко има ясна управленска промяна, която се поддържа от коалиционните партньори и доколко тази коалиция постига ефективно целите си. 

"Тук има и трети елемент - ротацията. Как ще се осъществи тя, в какво ще се състои и какво ще се случи до нея, когато в момента на ротация се очаква да се обърне съотношението на силите. Именно то задава някакъв хоризонт на коалицията. Един от големите въпроси е доколко "Продължаваме промяната" ще продължат с грешната си стратегия да влизат във властта със свои хора, а не със свои задачи и приоритети, т.е. с персоналните смени", подчерта Коларова. 

Според нея подходът да упражняваш властта и да влияеш върху политиката със своите хора, а не със своите цели, задачи и приоритети, е изключително антидемократичен и е 100% клиентелизъм от най-елементарния вид. Това вкарва в капан "Продължаваме промяната" (ПП) и те са предварително обречени да показват слабост, а не сила. Политологът напомни, че силата на една партия е при грешка да се прави бърза смяна на министъра. По думите ѝ за ПП ще е трудно да осъществят бързата смяна, без да предизвикат напрежение вътре в самата си структура и неодобрение в медиите. 

"От моя гледна точка първото нещо, което трябва да направи ПП, е да промени своя стил на упражняване на властта", заключи политологът. 

Чуйте още в интервюто на Елена Крушкова с политолога Румяна Коларова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35