Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението със "свои хора" е 100% клиентелизъм

Снимка: БГНЕС

"Каквото и да се случи в българската политика до края на годината, центърът ще бъде в парламента. И това е така, не само защото се очакват ключови законопроекти и приемането на бюджета, а защото политическите решения в момента се взимат от хората, които са в парламента", коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Румяна Коларова. 

По думите ѝ в правителството и изпълнителната власт в момента не са онези фигури, които доминират процеса на взимане на решение, а това е нещо доста различно и ново за българската политика и тепърва ще стане ясно как тази конфигурация ще действа. "Ако нещо ще се случва в българската политика, то ще започва и ще свършва в парламента, законодателните рамки и решения ще задават перспективата пред управлението", категорична бе Коларова. 

Според нея предстоящите местни избори ще бъдат доста особени.

"Една от причините е третият играч - президентът, който се държи като ръководител на съпротивително движение. Каквото и да става в държавата той го отрича, а в някои отношения той няма позитивна програма. Но освен намесата на този трети играч, парламентарните партии и местните активисти, имаме и хората на президента, които разчитат на актива, който са натрупали през управлението на служебните правителства и активната медийна роля на държавния глава", посочи политологът. Тя допълни, че ежедневните оценки на Румен Радев за това, което се случва в държавата, невинаги има позитивен ефект, защото непрекъснатото присъствие в медиите изхабява, позицията му е монотонна, не е нюансирана и не е свързана с актуалната политика. 

По думите ѝ за българската политика не е от първостепенно значение да се приемат конституционните текстове, ограничаващи президентските правомощия, а парламентарните партии не биха спечелили от това. 

"Президентът в момента е очевадно, че няма роля  актуалната политика, неговата роля е сведена до ролята на говорител и коментатор. И колкото по-дълго това продължи, колкото по-дълго парламентарните партии го оставят в тази маргинална позиция, без да му обръщат внимание, толкова повече той ще губи", смята Румяна Коларова.

Според нея управляващите не са "сглобка", а класическа коалиция. В нея най-големият въпрос е, доколко има ясна управленска промяна, която се поддържа от коалиционните партньори и доколко тази коалиция постига ефективно целите си. 

"Тук има и трети елемент - ротацията. Как ще се осъществи тя, в какво ще се състои и какво ще се случи до нея, когато в момента на ротация се очаква да се обърне съотношението на силите. Именно то задава някакъв хоризонт на коалицията. Един от големите въпроси е доколко "Продължаваме промяната" ще продължат с грешната си стратегия да влизат във властта със свои хора, а не със свои задачи и приоритети, т.е. с персоналните смени", подчерта Коларова. 

Според нея подходът да упражняваш властта и да влияеш върху политиката със своите хора, а не със своите цели, задачи и приоритети, е изключително антидемократичен и е 100% клиентелизъм от най-елементарния вид. Това вкарва в капан "Продължаваме промяната" (ПП) и те са предварително обречени да показват слабост, а не сила. Политологът напомни, че силата на една партия е при грешка да се прави бърза смяна на министъра. По думите ѝ за ПП ще е трудно да осъществят бързата смяна, без да предизвикат напрежение вътре в самата си структура и неодобрение в медиите. 

"От моя гледна точка първото нещо, което трябва да направи ПП, е да промени своя стил на упражняване на властта", заключи политологът. 

Чуйте още в интервюто на Елена Крушкова с политолога Румяна Коларова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23