Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият преход е немислим без метали

Зелената сделка“ е нещо, което Европа трябва да се стреми да постигне и по целите на проекта няма спор. По-скоро тук предизвикателствата идват от това до тези цели да се стигне бързо“, смята Иван Добрев, който е изпълнителен директор на КЦМ АД. 

Холдинг КЦМ 2000 бе домакин на 71-та международна среща на експертите по оловото и цинка. В нея участваха над 100 експерти от 18 държави. Дискусиите бяха посветени основно на важността на металите за осъществяването на зеления преход, предизвикателствата, които поставят изискванията за декарбонизация на производствените процеси, както и прилагането на най-съвременните технологии при металургичното извличане. Иван Добрев се спира на позицията, която КЦМ АД има на международно ниво:

„Това, което правим при нас ( въпреки че не е с мащабите на нашите колеги от западна Европа), на технологично ниво е по-високо от това, което те имат. Нещо повече-ние имаме интегриран завод за производство на олово и цинк, докато в Западна Европа вследствие на развитието на предприятията и индустрията заводите са самостоятелни. Тоест, имаме само цинкови производства или само оловни производства или само рециклиращи предприятия. При нас всичко това е обединено на едно и дава едно конкурентно предимство-особено в светлината на кръговата икономика и зеления преход".

Иван Добрев е съгласен, че зеленият преход е необходим процес. В същото време обаче, според него този процес не бива да става за сметка на намаляване на конкурентоспособността на тежката индустрия.

„Когато говорим за постигане на цели, свързани с декарбонизацията, всички се обръщат към нашата индустрия. Наричаме я тежка. Но тя е тежка не защото произвеждаме тежки метали, а защото нещата се случват по начин, по който могат да се случат. Със съответното време, със съответните инвестиции, които към този момент не съответстват на тези амбиции, за които говоря. Бързото декарбонизиране на индустрията, което се иска, от днешна гледна точка е практически невъзможно в тези срокове. И това не го казваме само ние, казват го и колегите от Германия, Белгия, Италия. Металургията не може без въглерод, а зеленият преход е немислим без метали. Тоест, тук има логика, която трябва да се спазва.“

Сред участниците в срещата е и Лоренцо Мароти, който е представител на организацията Еврометали. Според него производителите на различните видове метали са ключови участници в зеления преход. Еврометали, по думите му, представя сектора пред институциите на Европейския съюз и осъществява комуникацията с тях:

Трудна ли е тази комуникация?

Понякога е трудно да обясним на регулаторите нашите проблеми, нашите предизвикателства.

Имаме два пътя на декарбонизания: от една страна е индиректният. Компаниите ни произвеждат нужните метали за съоръженията, произвеждащи вятърна и соларна енергия.

Другият път е да се редуцира използването на въглеродни горива за производството на тези метали“, посочи още Лоренцо Мароти.


По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36