Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата в Пловдив са напълно готови за 15 септември

| обновено на 04.09.23 в 14:14

"Когато започне септември, всички се вълнуваме, особено най-малките. Директорите се справят относително лесно с текущите ремонти през летния сезон. Повечето от държавните училища също приключват големите си ремонти, започнали преди година-две и ще се върнат в сградите си." Това заяви заместник-кметът  "Образование, бизнес развитие и европейски политики" в община Пловдив Стефан Стоянов.

Той подчерта, че по-голяма интервенция в момента има  в Хуманитарната гимназия, заради чакания от десетилетия ремонт, който стана факт. 

"Дограмата вече е почти сменена, основни дейности се извършват и вътре в сградата, така че първият етап да е завършен преди първия учебен ден. Очакваме помощ от държавата за финансиране на втория и на третия етап, така че тази сграда да върне истинския си блясък."

Стоянов припомни още, че само преди седмица бе обявено спечелването на близо 19 млн лв. за основен ремонт и за реконструкцията на четири училища по Плана за възстановяване. "Инвестицията е голяма, а радостната новина е, че държавата вече е по-богата и може да отделя повече средства за образователна инфраструктура. Надявам се в следващите няколко години да приключим  с останалите ремонти и саниранията в сградния фонд, защото той продължи твърде дълго. Само в Пловдив това са над 150 сгради."

По думите на Стоянов, усилията на администрацията ще бъдат насочени при  планирането на новите ремонти те да бъдат осъществявани с минимални промени в ежедневието на училищата и учениците да не бъдат премествани в други сгради.

Той изрази  още надежда общината да получи финансиране за още поне два обекта, поради силните си проекти но подчерта, че вторият тур на финансирането се очаква през октомври.  

Продължава и работата по облагородяването на училищните дворове и дворовете на детските градини, които имат нужда от постоянна инфестиция. Само в рамките на тази година са финансирани 15 училища, а за следващите две години перспективата за финансиране на всички образователни програми е осигурена.

 "Тази политика ще продължи, защото инфраструктурата е важна, но е важно и  какво учат децата и как се справят. Затова нашите програми са смесени - повечето пари отиват за инфраструктура, за финансиране на проекти на ръководството на институциите, но от друга страна, държим много и да  подпомагаме образователния процес, така че децата да са максимално подготвени, когато трябва да се справят сами на пазара на труда".

Стоянов заяви още, че училищата са напълно готови за 15 септември и той очаква учебната  година да бъде успешна. 

 Интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45