Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Видев и Стоян Сърданов - почетни граждани на Пловдив

| обновено на 06.09.23 в 11:39

На 6-ти септември – Ден на Съединението на Република България и Празник на град Пловдив, кметът на града Здравко Димитров и председателят на Общински съвет - Пловдив инж. Александър Държиков ще връчат отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на двама изтъкнати пловдивски творци за техните изключителни заслуги и трайна следа в културния живот на града.

Това са джаз музикантът Огнян Видев и актьорът от Драматичен театър Пловдив - Стоян Сърданов.

Церемонията ще се състои в зала  „Съединение“ на Регионалния исторически музей – Пловдив с начален час 12.00 часа.

Общински съвет - Пловдив удостои Огнян Видев с най-високото почетно отличие на град Пловдив със свое решение през февруари т.г.,  гласувано с единодушие. В мотивите е записано: „За изключителен принос в областта на музиката и културата, заслуги за популяризирането и утвърждаването на националния и международния престиж на град Пловдив.“ Огнян Видев се вдъхновява за изкуството от артистичната атмосфера на Пловдив, която го формира, и неизменно твори с родния град в сърцето. Той е на музикалната сцена от 1964 г., а в творческата му биография е изключително богата и впечатляваща. Приносът на Огнян Видев към развитието на националната култура е огромен, а в основата е връзката му с Пловдив и неговите творчески личности.

Общинският съвет гласува актьорът Стоян Сърданов да стане почетен гражданин на Пловдив на свое заседание на 2 август. Мотивът е изключителния му принос в областта на театралното изкуство и културата, както и заслугите му за популяризирането и утвърждаването на националния престиж на Пловдив.  Стоян Сърданов  е едно от най-популярните лица на Драматичен театър Пловдив, в който от 1977 година играе в стотици роли в спектакли, представления и постановки.  За работата си е отличен с награда „Аскеер“ и награда „Пловдив“, носител е на почетен знак на община Пловдив.

Двамата забележителни пловдивски творци ще получат почетния знак с герба на града и с лента, символизираща знамето на град Пловдив и удостоверение по образец, поставено в рамка.  Удостоените със званието „Почетен гражданин на град Пловдив” се вписват в Почетната книга на Община Пловдив.

В прикачените звукови файлове може да чуете разговорите на Веселина Пеева с двамата носители на почетните отличия.

По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца боядисват яйца с митрополит Николай

На Велики четвъртък - денят на Тайната вечеря, Пловдивският митрополит Николай ще приеме деца от пловдивските детски градини и училища, в двора на митрополитския храм „Света Марина“.  Заедно те ще боядисат яйцата за Великден.  Децата са подготвили празнична програма с песни, музика, танци и рецитал.  В Белащица и Браниполе също са организирани..

обновено на 02.05.24 в 09:02

В Бачковския манастир багрят 2024 червени яйца

2024 яйца ще боядисат тази година монасите в Бачковския манастир на Велики четвъртък. Така те ще спазят християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата – символ на Христовото Възкресение.  Велики четвъртък е денят, в който домакините боядисват яйцата, тъй като на Разпети петък не се вършат домашни и други, отвличащи го от духа..

публикувано на 02.05.24 в 08:47

Всенародно поклонение събор ще се състои в местността Оборище

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участва във всенародното поклонение - събор до паметника в историческата местност Оборище от 11:30 часа. Кирова ще произнесе слово и ще положи венец след тържествения молебен водосвет. Всенародното поклонение - събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Масови полицейски проверки по време на великденските празници

Засилено полицейско присъствие и масови проверки ще има от днес и в дните до края на седмицата по време на великденските празници в Пловдив. Патрулите ще подпомагат трафика и успоредно с това ще следят за нарушения.  Началникът на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР гл. инспектор Красимир Нешев, уточни, че в  последния работен ден..

публикувано на 02.05.24 в 07:31

Военнослужещи от Смолян и Асеновград с прояви за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната отбелязват 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. В Смолян на новия център на града от 10.00 ч. военнослужещи от 101-ви алпийски полк ще направят показ на въоръжение, техника и алпийско имущество.  Сред атракциите за студенти, ученици и граждани ще бъде устройването на т.нар...

публикувано на 02.05.24 в 07:27