Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединението е кауза и саможертва на народа ни

С историка доц. Симеон Кацаров от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" говорим в програма "Точно днес" за поуките, посланията и уроците на Съеднинението. И търсим отговор на въпроса - защо днес сме повече разделени от всякога и забравихме ли, че Съединението прави силата, а силата прави независимостта. 

Според историка, ако погледнем в контекста на събитията ще видим, че това събитие не е станало за една вечер и нещата не са се уредили набързо.

"Това е едно събитие, което първо е подготвяно доста дълго време и второ има изключително целенасочена идея как да бъде осъществено . Като казвам дългосрочно подготвяно, всъщност българското общество още при отделянето на Източна Румелия е имало желание и е смятало, че ще се обедини с Княжеството. Въпросът е как обаче. Това е поредният опит за Съединение. Повечето опити се провалят. Тук вече е момента, в който тайния комитет и хората около него  избират стратегията  за подготовка на Съединението. Ясно е, че хората са за, ясно е обаче, че обстановката трябва да се подготви като цяло много по-добре. Затова те избират да подготвят хората чисто национално", смята специалистът. 

По думите му се извършва неворятна пропаганда от тайния комитет в продължение на месеци и така се запалва искрата на българщината.

"Затова имаме това всенародно участие в самия акт на Съединението. Те са били убедени, че това е правилното решение", допълва Кацаров.

Според него трябва да се обърне внимание и върху друг един контекст - септември месец, това е времето, през което се събира реколтата. 

"И тези хора зарязват смейството си, зарязват реколтата си и се включват в четите".

"Обикновенно това малко се подценява, но това означава една готовност на българина да жертва всичко, за да може да се получи тази кауза на Съединението в този момент. Не трябва да подценяваме цялостната картина около самият акт и да смятаме , че всичко става за няколко часа вечерта около 5-6 септември", коментира Кацаров.

Той припомни и факта, че Съединението се прави в тежка международна обстановка.

"Това е не само да тръгнеш срещу Великите сили, а направо да им кажеш, че няма да ги слушаш - Великите сили", обясни историкът.

Другата голяма заслуга на българите е масовостта на събитието - призната от чуждите наблюдатели  - английски и руски представители, които пишат до своите правителства, че цялото общество и в Източна Румелия, и в Княжество България  са за това Съединение.

"Трябва да дадем заслуженото на всичко това. Не само на самия акт, но на цялата подготовка, на защитата и след това  разбира се и на Сръбско-българската война, в която показваме още една саможертва. Готови сме наистина да дадем всичко, за да защитим една кауза българска", категоричен е Кацаров.

Той смята, че днес ни липсва кауза, която да ни обедини, която да ни превърне в общност.

"Политическото злободневие винаги е съществувало в България и винаги сме се сблъсквали по този въпрос. Но кагато стане дума за такива събития както Съединението, след това Независимостта, след това Балканската  война. Това е момента, в който забравяме че сме русофили, русофоби, либерали, земеделци и т.н  и влизаме в това общо национално чувство. Разбира се след това, когато премине еуфорията, отново се разделяме и отново стигаме до конфликти", посочи историкът. 

Според него въпреки всичко българите сме съпричастни към болката и нещастието на ближния.

"Явно имаме някаква невидима връзка, която ни свързва и ни превръща в общество", казва Кацаров, но според него много трудно днес намираме национална кауза, която да ни обедини.

Още за мястото на Пловдив в историческите събития и дали имаме нужда от смяна на националния празник може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49