Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условни присъди и солидни глоби за трима чужденци - трафиканти на мигранти

| обновено на 08.09.23 в 17:29
Снимка: БНР

Пловдивският Районен съд осъди трима чужденци, организирали трафик на нелегални мигранти през българска територия. Присъдите са условни, но са им наложени солидни глоби за използваните автомобили. Санкциите са парични, тъй като колите, с които е извършван превоза на бежанциq не са тяхна собственост. 

Първият осъден е 32-годишен турски гражданин, хванат на 13 август край 152 километър  на автомагистрала "Тракия", в землището на с. Белозем, да превозва 23 чужденци, представили се за афганистанци. Те са били натоварени в камион "Скания" с полуремарке. Турчинът получава и условна присъда от 2 години и 10 месеца затвор с 5-годишен изпитателен срок и 5000 лева глоба. Санкцията за използвания от него камион е  96 160 лева.

Другият осъден чужденец е 40-годишен от Азербайджан, заловен десет дни по-късно също на автомагистрала "Тракия" край с. Труд, обл. Пловдив. Той превозвал трима мигранти в колата - сириец, палестинец и гражданин на Йемен. За него присъдата е година и половина условно, а глобата за ползвания лек автомобил – "Пежо", е оценена по пазарна стойност на 40 700 лева. 

Третият трафикант е 20-годишен от Молдова, заловен на 14 август отново на магистралата крй с. Шишманци, прекарвайки незаконно шестима сирийци към вътрешността на страната. Всички те са хванати в лека кола  марка "Ауди".  Наказанието за младия молдовски трафикант е почти 2 години затвор условно, 2500 лева административна глоба и допълнителна санкция от 3474 лева за използваната кола. 

Отнетите от трафикантите автомобили са върнати на собствениците, а присъдите са окончателни, наложени след споразумения с прокуратурата и одобрени от съда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11