Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Превозвачите в Пловдив искат лятното разписание да стане есенно-зимно

| обновено на 11.09.23 в 16:47

Транспортните фирми в Пловдив, които обслужват масовия градски транспорт, настояват да се запази лятното разписание и след 15-ти сепетмври. От 1 юли до 14 септември линиите в града се обслужват от редуциран брой автобуси – 193. От 15-ти сепетмври по градските маршрути автобусите трябва да се увеличат на  228, както е записано в решението на ОбС. От Община Пловдив са категорични, че то трябва да се изпълни.  

Превозвачите обаче казват, че нямат достатъчно шофьори, а разкопаните улици в Пловдив възпрепятстват нормалното движение, заради което те искат да продължи лятната транспортна схема.

„Има изрично взето решение на ОбС, в което са определени 228 автобуса, които трябва да се движат по общинската транспортна схема от 15-ти септември. Многократно напомняхме на превозвачите за това решение, за да могат да се подготвят“, каза ресорният заместник-кмет Тодор Чонов в интервю за Радио Пловдив.

Утре в Община Пловдив ще се проведе среща с превозвачите. На нея ще бъде обсъдена готовността за преминаване към редовно разписание от началото на новата учебна година. 

„Ние оставаме на твърдата позиция, че трябва да увеличат броя на автобусите“, каза още Чонов.

На утрешната тема ще се обсъди възможността за промяна на някои от най-натоварените улици, свързани с пътните ремонти. Целта е да се подобри транспортното обслужване, най-вече в район „Южен“. От Община Пловдив подчертават, че осигуряването на шофьори, е лична отговорност на транспортните фирми, които са сключили дългосрочни договори с Община Пловдив.

„До голяма степен не приемаме този аргумент, тъй като част от фирмите си изпълняват на 100% своите ангажименти, значи имат механизми да задържат шофьорите при тях“, коментира още заместник-кметът.

Той подчерта, че и сега, когато е в сила лятното разписание, част от фирмите не го изпълняват в пълен обем. Тодор Чонов допълни, че Община Пловдив плаща на превозвачите за конкретно свършена работа.

„Който не си изпълнява транспортната задача, му се удържат от средствата за компенсация. Това ще продължи и занапред“, каза още Тодор Чонов.

Заместник-кметът каза още, че приоритет са осигуряването на достатъчно автобуси, които обслужват линиите до Езиковите гимназии и новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“.


Още от категорията

ВАС спря изграждането на централната трибуна на ст. "Локомотив"

Върховният административен съд спря обществената поръчка за изграждането на централната трибуна на стадион "Локомотив" в Пловдив.   С решението си ВАС отменя откриване на процедура по възлагане на обществена поръчка с предмет Строително-монтажни работи по Централната трибуна на стадион "Локомотив". Решението е окончателно и не подлежи на..

публикувано на 05.12.23 в 20:32

Райънер иска 50 000 евро за нова авиолиния до Пловдив

Авиокомпания Райънер предлага Управителният съвет на Фонда за развитие на летище Пловдив да осигури финансиране от 50 000 евро годишно, за да поддържа нов маршрут до Пловдив. Идеята е новата сезонна линия от Обединеното кралство до Пловдив да се изпълнява от зимата на 2024/2025 с един полет на седмица. В писмо до кметовете на общините Пловдив,..

публикувано на 05.12.23 в 13:56

Мъж уби родителите на жена си в Маноле, рани брат й и се застреля

40-годишен мъж е убил с пушка родителите на съпругата си и е прострелял нейният брат, а след това се е самоубил, съобщиха в Маноле главният секретар на МВР Живко Коцев и окръжния прокурор на Пловдив Ваня Христева.  Повод за извършването на тежкото престъпление са влошените семейни отношения. Три жертви в Маноле, главният секретар на МВР..

публикувано на 05.12.23 в 09:16

Три жертви в Маноле, главният секретар на МВР пристига в селото

Тежко криминално престъпление с три жертви е извършено в село Маноле.  Полицията и прокуратурата ще дадат повече информация на място.  Подробности за случая в кметството на селото ще дадат главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев, окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева и директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов...

публикувано на 05.12.23 в 08:14

В Стария град започват празниците на светлината и надеждата

Със запалването на светлините на коледното дърво  на площад "Атанас Кръстев" – Лапидариума  започва традиционният празничен форум "Светлина и надежда в Стария град". Събитието се осъществява съвместно с представители на различните етноси и общности в Пловдив и  символизира вярата, добротата, надеждата и толерантността. Музикални домакини..

публикувано на 05.12.23 в 06:39