Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния с иновативен подход срещу рака

Първи резултати и основни дейности по проект: „Персонализирано изследване за първична превенция на рака чрез участие на гражданите и дигитално активирана социална иновация“ (4P-CAN), ще представи екип от България и Румъния в заседателната зала на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Инициативата е в рамките на двудневна  работна среща, в която участват учени от Румъния, Северна Македония, Черна гора и Молдова.

Проектът е финансиран по програма Хоризонт на Европейския съюз, а партньор от страна на Пловдивски университет е Центърът за върхови постижения „Жан Моне“.

Координатор на проекта  и президент на румънската организация ИНОМЕД (INOMED) е д-р Мариус Жеанта, а проф. д-р Иван Чалъков, ръководител на Център за върхови постижения „Жан Моне“ е координатор на проекта от страна на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Участниците в 4P-CAN вярват, че предотвратяването на рака е съвместно усилие на граждани, професионалисти и лица, които вземат убедени решения, чрез свободен достъп до публични данни.  В продължение на четири години те ще разкриват риска от рак на национално, общностно и индивидуално ниво. Следвайки препоръките на Европейския кодекс срещу рака и при съчетаване на изследванията за прилагане, социалните и поведенчески науки и авангардните технологии, 4P-CAN се явява пионер в персонализираните инструменти за превенция на рака чрез съвместно създадени знания и живи лаборатории, обясняват от екипа по проекта.

По думите им мисията на 4P-CAN е да се справи с основните модифицируеми рискови фактори за рак, включително тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа активност, наднормено тегло, предотвратими инфекции и замърсяване на околната среда и въздуха, включително с приземен радон. Чрез разбиране на пречките пред прилагането на политиката и индивидуалното придържане към здравословно поведение, 4P-CAN ще подобри дейностите за първична превенция и ще намали неравенствата в страните от Източна Европа, смятат учените.

Проектът се изпълнява в сътрудничество на 17 организации от 11 страни, сред които балкански държави и членки на ЕС.

Пред радио Пловдив проф. Чалъков подчерта, че проектът е уникален за Източна Европа на фона на отчетливите негативни  тенденции те да изостават от останалите държави в областта на превенцията на рака. "Проектът цели по иновативен начин със значително европейско финансиране да промени ситуацията, като изследвайки поведението на общностите, отказват да водят целесъобразно здравно поведение. Изследват се и начините, по които може да се влияе на това поведение".

По думите на д-р  Мариус Жеанта, проектът очертава факторите, влияещи на поведението на хората в контекста на заболяването. Проблемът е характерен за всички страни, но източноевропейците се разболяват много по-често от  гражданите на останалите държави. Интересно е да се знае, защо факторите, влияещи върху заболяването, се пренебрегват от тях.

В ядрото на иновативния подход, който се прилага, е използването на  "живи лаборатории" -  област Пловдив и област в Румъния с център Плоещ,  които в рамките на проекта ще бъдат изследвани и в тях ще бъдат тествани нови подходи в търсене на решения за промяна поведението на общностите в тези населени места, уточни д-р Джеанта.

Проф. Чалъков подчерта още, че след въвеждането на задължителната ваксина против Хепатит Б през 1992 г., случаите на рак на черния дроб намаляват драстично. "За съжаление, покритието с ваксини също намалява под 90%  и се отчита ръст на онкозаболяванията. Поради антиваксърските кампании и други причини, ръстът на папилом на маточната шийка - водещо онкозаболяване при жените, нараства. За сравнение във Финландия, Австралия почти няма случаи на рак на маточната шийка", подчерта още проф. Чалъков. Като фактор, влияещ на ръста на заболяването, той посочи още количеството радон в районите с уранови залежи, какъвто е Тракия и където радонът се натрупва в приземните етажи, особено през зимата.

Интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12