Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За две седмици 17 нападения от мечки в Смолянско

Седемнадесет нападения от мечки върху селскостопански животни, пчелини и насаждения от арония са регистрирани в област Смолян от началото на септември, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Смолян. От екоинспекцията са съставени протоколи за нанесените щети и стопаните на засегнатите обекти ще получат обезщетения.

Седем от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно, а две от тях са в с. Глогино, община Баните. При един от случаите в с. Глогино мечката влязла в нощните часове в обори в пределите на самото село, умъртвявайки пет овце, уточняват от кметството. Три от убитите овце са на кмета на Глогино Бинка Терзиева.  

Мечки създават проблеми за жителите на с. Арда от години, обяснява кметът Карамфилка Давидова. При последните атаки през август и септември са убити девет телета и овце. Местното население е в стрес от нападенията и хората не смеят да се движат сами в гората или да стигнат до имотите си в околностите на Арда, уточняват от кметството. 

Жителите на Славейно също са притеснени от появата на мечка с три малки мечета в самото село, обяснява кметът Тодор Рудев. Тя стига до центъра на селото миналата събота през нощта, напада стадо и отвлича овца. Животното е защитено, защото е женски екземпляр и не може да бъде затреляно, а хората са в стрес, защото стръвницата, дошла венъж, ще се върне отново. Отделно и трите и малки също стават стръвници и също опасни за хората в района, каза Тодор Рудев.

В пост в социалните мрежи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира вчера проблема с мечките в района на Габрово. Кметът на Габрово се опасява, че рискът за нападение над човек става все по-голям, написа министърът. Според него броят на мечките нараства и скоро ще трябва да се предприеме нещо.

Във връзка със зачестилите сигнали за нападения над селскостопанско имущество, РИОСВ – Смолян припомня, че при установяване на щета, собствениците следва да подадат сигнал или жалба към горското или ловно стопанство, на чиято територия е регистрирано нападението.  

Като превантивни мерки за недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, екоинспекцията съветва пашата да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Близо 3 месеца лекуваха от пневмония дете в УМБАЛ „Свети Георги“

Изключително тежка пневмония при дете беше излекувана успешно в Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“.  Става въпрос за 9-годишно момче, за което са полагани грижи 88 дни без прекъсване. Момченцето, което е имало предшестващо затлъстяване, е развило пневмонията след варицела. Белодробното заболяване се е усложнило с плеврални и..

публикувано на 24.07.24 в 09:31

Сега ОбС-Варна трябва да върне акциите в Панаира на държавата и да спре агонията

Решението на СГС, който обяви, че апортът на акциите на община Варна в "Пълдин туринвест" е незаконен, е поредният успех в битката за Пловдивския панаир, но не финален, коментира пред Радио Пловдив депутатът от ДБ и бивш министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов.  Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира Той..

публикувано на 24.07.24 в 09:02

Стартират прегледи с мобилен кабинет в Пазарджик

РЗИ Пазарджик съвместно с „Медицински център I – Септември“ ЕООД стартират профилактични акушеро-гинекологични прегледи с мобилен кабинет, сред лица от уязвими групи в община Септември.  Прегледи ще се извършват със съдействието на здравните медиатори от 9 до 14 часа в три дни по график. В село Ковачево на 24 юли, в град Септември на 25 юли и в..

публикувано на 24.07.24 в 09:01

Описват щетите от пожара в Отец Паисиево

Днес в калояновското село Отец Паисиево започва описването на щетите от големия пожар, при който изгоряха 30 къщи във вилната зона. Голяма част от пострадалите нямат сключена застраховка за имуществото си.  На заседание на общинския съвет ще се обсъди и предложение на администрацията за финансово подпомагане на пострадалите от местния бюджет...

публикувано на 24.07.24 в 07:59

Художествената гимназия в Смолян с изложба в Парламента

Изложба на ученици от 9 до 12 клас от Професионалната гимназия по приложни изкуства-Смолян ще бъде открита днес в Мраморното фоайе на Народното събрание. Изложбата, е  озаглавена "Родопа - люлка на таланти" и представя 28 живописни творби.  Целта на изложбата е да представи на широката публика творческите постижения на учениците и да подчертае значението..

публикувано на 24.07.24 в 07:06