Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20% ръст на пожарите, 600 са горели само през август

101 служители на пловдивската дирекция за пожарна безопасност и защита на населението са отличени по повод професионалния им празник, който се чества навръх Кръстовден. 

„За поредна година отчетохме ръст на произшествията тази година, с 20% са се увеличили те в сравнение с предходната. Особено тежък е бил месец август, през който е имало близо 600 пожара.  Засегнати са големи площи горски фонд, а част от пожарите бяха до населени места и имаше опасност за имуществото на хората. Считам, че се справихме доста добре, нямаше загинали и пострадали хора и ограничихме максимално щетите“, съобщи гл. Инсп. Васил Димов, началник на Първа РСПБЗН-Пловдив. По думите му над 90% от тези пожари са били причинени от човешка небрежност. Според него най-тежки са били пожарите в труднодостъпните места и при силен вятър – над Бачково, Паничери и Старо Железаре. 

Началникът на дежурна смяна в оперативния център на пожарната в Пловдив младши инспектор Васил Керезиев бе награден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, колективна парична награда получиха от министъра още 14 пловдивски огнеборци. 

Други 26 служители също бяха отличени от директора на ГДПБЗН гл. Комисар Александър Чартов и главния секретар на МВР Живко Коцев.

Плакет беше бръчен на командира на 24-та авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов в знак на благодарност за помощта при потушаването на големите горски пожари това лято в Пловдивско. 

Плакети са присъдени също на 4-ти артилерийски полк в Асеновград и 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На колене и с минута мълчание пожарникарите почетоха паметта на загиналите си колеги, поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча на загиналите огнеборци в двора на Първа пожарна служба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Потушени са пожарите край Баня, Ведраре и "40-те извора"

Почти напълно са погасени пожарите от последните две денонощия край Баня, карловските села Васил Левски и Ведраре, както  и най-големия, в местността "40-те извора", където огънят погълна почти 1500 декара смесена гора.  Огнеборците все още гасят дънери в района на "40-те извора", районът е под наблюдение от страна на горските служители...

обновено на 31.07.24 в 16:57

Пловдив е готов за срещата "Ботев" - "Панатинайкос"

Пловдивската дирекция на вътрешните работи увери, че е създала необходимата организация за охрана на обществения ред и безопасността на движението за футболната среща между отборите на "Ботев" и "Панатинайкос", която ще започне утре в 21 часа на стадион „Христо Ботев“. Преди, по време и след приключване на мача полицейски патрули ще следят за..

публикувано на 31.07.24 в 16:05

Вандали прерязаха въже на детска катерушка в Стамболийски

Неизвестни вандали са срязали въже на носещата конструкция на една от детските катерушки в екопарка в Стамболийски. При огледа е установено, че са прекъснати умишлено почти всички пластове на въжето непосредствено преди вътрешните метални нишки. В Стамболийски откриха общински екопарк Кметът на общината Петър Неделев обясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 14:11

12 фирми искат да строят нов мост над Марица в Пазарджик

12 фирми участват в обществената поръчка за изграждането на нов мост над река Марица в Пазарджик. Съоръжението е част от първокласния път между София и Пловдив.  Отворените оферти за  технически проект и строителство са на стойност от 10 до 16 млн. лева, колкото е и индикативната стоиност на поръчката. Средствата са от Агенция „Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 13:07

Остава в сила забраната за плаване в яз. Доспат

Остава в сила забраната за плаването на лодки и други плавателни съдове в язовир Доспат, откъдето два френски самолета зареждат вода. Втори ден самолетите участват в гасенето на пожара до гръцката граница, уточняват от Общинската администрация в Доспат. Самолетите прелитат периодично до яз. Доспат и зареждат вода, а зареждането става на интервал от..

публикувано на 31.07.24 в 10:26