Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищо не можем да направим за чистенето на Марица, призна община Пловдив

| обновено на 14.09.23 в 16:39

Заради обжалване на прекратената обществена поръчка почистването на коритото на река Марица в рамките на Пловдив се отлага. Това стана ясно на нарочна пресконференция на кмета Здравко Димитров и част от екипа му.

„Една от  фирмите кандидатите обжалва прекратяването на обществената поръчка и докато не минат процедурите в Комисията за защита на конкуренцията и евентуално във ВАС, няма как да се обяви нова поръчка“, обясни заместник-кметът по екология Анести Тимчев.

"Сега за сечта по Марица и за поръчката на пирони процедурата е една и съща", обясни Тимчев. Той заяви, че общината не толерира нито една фирма, кандидатствала да чисти реката от дървета, храсти и пясъчни наноси.

„Нищо не можем да направим за почистването на Марица“, каза и кметът Здравко Димитров.

Това е 3-та обществена поръчка за почистване на коритото на реката в рамките на града, но тя бе прекратена заради грешка на общината като възложител. Въпреки това и кметът, и зам.-кметът подчертаха, че нищо не могат да направят заради несъвършенства на Закона за обществените поръчки и заради политически причини. 

Припомням, че първата обществена поръчка за почистване на коритото на реката бе обявена през март 2021 г., като първоначално държавата отпусна 8 млн. лв., а в края на същата година – 1,5 млн. лв. На 30 септември 2022 г. кметът Димитров обяви частично бедствено положение, но до разчистване на речното корито така и не се стигна.

Община Пловдив е раздала близо 20 млн. лв. като безлихвени заеми по европроектите, които се реализират на територията на общината. Това съобщи заместник-кметът по финанси Величко Родопски и обясни, че общината е изпратила необходимата документация до управляващите органи на европрограмите и чака да й възстановят парите. „Не мога да кажа кога ще ги изплатят, чакаме ги всеки момент“, поясни Родопски.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев уточни, че по закон общината извършва междинни плащания по европроектите и след приемането им от управляващия орган парите се връщат в общинския бюджет. „Всички европроекти, по които работи община Пловдив, са на обща стойност 200 милиона лв“, уточни той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът съобщи за паднали клони след кратка буря в Пловдив

Преди малко повече от час кметът на Пловдив Костадин Димитров написа на страницата си във Фейсбук:  „След кратката буря вчера вечерта в Пловдив има паднали клони. При оглед на терен снощи и след синхронизиране работата на “Градини и паркове” и служителите на Пожарна безопасност установих, че тази сутрин са обработени всички над 20 сигнала. Днес..

публикувано на 04.08.24 в 09:36

Детето от Пловдив, пострадало на плажа в Созопол, вече е контактно

Със стабилни жизнени показатели е детето, пострадало при инцидент с машина за почистване на пясък на плажа в Созопол.  Тази сутрин с 9-годишното момче се влиза в контакт, информират от „Пирогов“.  Нощта е преминала спокойно за детето, което беше доведено по въздух от Бургас до София със самолет „Спартан“. В полета участва медицински екип на..

обновено на 04.08.24 в 09:01

"Кралски пъпеш" от градината на пловдивски фермер се разиграва на търг

За първи път у нас се разиграва търг на „крълски пъпеш“. Инициативата е на един от най-големите фермери у нас - Красимир Кумчев от Пловдив. Пъпешът е отгледан в собствената му градина и е от японския сорт "Юбари", който е най-скъпият в света. Абсолютният рекорд е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара...

обновено на 04.08.24 в 09:01

Балканска мотообиколка преминава през страната ни

Сръбски мотоклуб отбелязва своята 20-годишнина с балканска обиколка, която ще премине през страната ни от днес до 9 август. Очаква се групата да е от около 150 мотоциклета.  По програма те ще влязат у нас през ГКПП-Калотина към 17-18 часа днес и ще се насочат към Панчарево.  Утре към 8 часа те ще поемат от столицата и ще се отправят по..

обновено на 04.08.24 в 09:00

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

обновено на 04.08.24 в 09:00