Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС гласува бюджета на Пловдив

| обновено на 18.09.23 в 08:43

Бюджетът на Пловдив ще бъде гласуван на днешната, последна за този мандат сесия на Общинския съвет. 

Финансовата рамка за тази година е в размер на 655 255 005 лева, със 129 милиона лева повече от бюджета за 2022 година. За първи път бюджетната рамка се гласува толкова късно, като причина за това е приетият едва в края на юли държавен бюджет.

Приходите от делегираните от държавата дейности са в размер на 330 милиона 710 хиляди лева, а от местни дейности 303 милиона лева. 234 милиона са за заплати, но от тях за делегираните от държавата дейности сумата е в размер на малко над 192,5 милиона, в което е включено и увеличението на възнагражденията от 1 август.

В приходите от местни дейности най-много ще са средствата от местни данъци, като очакваната сума е в размер на близо 106 милиона лева. От тях 32 милиона лева са от налога върху недвижимите имоти, а 29 милиона от данъка върху превозните средства. Предвидените пари от данък за придобиване на имущество са 44 милиона лева.

Приходите от общински такси се очаква да бъдат в размер на над 79 милиона и 500 хиляди лева, а от глоби и санкции - 10 милиона лева.

Тазгодишната капиталова програма е в размер на над 243 млн. лева, като в сумата са включени проекти, които се изпълняват с финансиране по оперативни програми.

Перо „Образование“ е с най-много заложени средства в тазгодишния бюджет – почти 253 милиона лева. За здравеопазване са предвидени над 33 милиона, за социални дейности близо 36 милиона, за спорт – почти 72 милиона лева, а за култура малко над 29 милиона лева.

На сесията ще се разглежда и отчетът за изпълнението на бюджета за 2022 г.  При първоначалния бюджет 526 милиона лева, увеличен заради държавните субсидии до 597 милиона, са изразходвани 475 млн лева. Причината е в по-ниските приходи от очакваните.

В дневния ред на сесията са включени и други предложения. Сред тях са увеличението на хората с асистентска подкрепа от 976 на 1500 потребители и подпомагането на 12 жители с репродуктивни проблеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43