Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ясно личи политическият подтекст на зърнените потести

Това е притеснителното, как на тази земя за добив на зеленчуци се настани зърнопроизводство

Росен Костурков
Снимка: Стопкадър, bTV

В програма "Точно днес" разговор с Росен Костурков, депутат от ПП-ДБ и зам.- председател на Комисията по земеделие в НС за отговора на управлението и не/възможните разговори за аграрната политика у нас.

Росен Костурков каза: "Сектор земеделие у нас има нужда от по-голямо внимание от страна на държавата. Тук има неща, които са натрупани десетилетия назад, като напр. създаването на агроолигарсите, още по време на тройната коалиция и затвърдено от ГЕРБ внесе дисбаланси в земеделието. Ние на практика се превърнахме в монокултурна държава. Проблеми в земеделието и животновъдството имаме огромни."

"На 15 септември отпадна ограничението за внос на 4 вида стоки от Украйна. Това са пшеница, царевица, рапицово и слънчогледово семе, което е необосновано, едно решение на служебния министър Явор Гечев, който не успя да каже защо е взето", смята Костурков. Той допълни, че България е нетен износител на пшеница, като произвеждаме 4 до 5 пъти повече пшеница, отколкото потребяваме. 

"Ние изнасяме, а цената на пшеницата се формира през световните борси", поясни Росен Костурков. Той категорично отрече да има дъмпингови цени на пшеницата, както смятат зърнопроизводителите. 

"България изнася 6-7 млн. тона на пшеница на година, това са големи количества и ние не може да внасяме от Украйна. Слънчогледът не е борсова стока, ние произвеждаме малко под 2 млн. тона на година", поясни още депутатът. Той допълни, че нашите преработватели произвеждат олио и белен слънчоглед, които и изнасяме като продукт с висока добавена стойност. 

"Ефектът за фиска е голям", каза още Костурков и попита защо да ограничаваме вносния слънчоглед. 

"Защо производителите на слънчоглед вдигнаха цените към преработвателите", попита още народният представител. Той каза, че има много кръгове в политическата среда, които не харесват това правителство.

"Протестите повежда Българска аграрна камара, която се създаде съвсем скоро и се оглавява от животновъд, който е близък до бившето служебно правителство. Говоря за Симеон Караколев", каза Костурков. 

Той не даде оценка на министър Кирил Вътев.

По повод на репликата за "терористите" на академик Николай Денков, народният представител каза, че има политически подтекст в протестите, дирижирани от аграрните бизнесмени.

Още от категорията
Антон Иванов

Неизбежността изкара енергетиците на улицата

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово. Според Деян Денев от Радио Стара Загора протестиращите са решени докрай да отстояват исканията си, като..

публикувано на 02.10.23 в 14:59

Членовете на СИК няма да сумират числата от бюлетините

Членовете на СИК няма да сумират числата от бюлетините от машинното и хартиено гласуване. Все още се генерират образците на хартиените и машинните бюлетини, както и екраните на машините. Това заяви Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.  Тя поясни, че е прието секционните избирателни комисии да не сумират резултатите, където има смесено..

публикувано на 02.10.23 в 10:49

Положителната новина е, че "Пирола" не протича тежко

На прага на сезонния грип (инфлуенца) и ръста на ковид случаите в страната, говорим за здравето и ваксините. Събеседник е епидемиологът д-р Христиана Бацелова от Медицински университет - Пловдив. Д-р Бацелова акцентира, че грипът и Ковид-19 не са леки заболявания и не бива да се бъркат със сезонните настинки.  "При някои могат да протекат с лека..

публикувано на 02.10.23 в 09:48

Огромен интерес към специалността "Психология" в Пловдивския университет

В 12 часа днес се открива академичната 2023-2024 година за студентите и преподавателите в Педагогическия факултет на  Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 800 първокурсници ще се обучават в 18 бакалавърски програми. 750 са новоприетите студенти - магистри, които ще се обучават в над 20 магистърски програми в областта на педагогиката,..

публикувано на 02.10.23 в 09:06

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25