Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Без вносен слънчоглед няма да можем да работим


"През миналата година цената на слънчогледа беше 2000 лева на тон- такава беше цената според международната конюнктура. Но тая година от Украйна влиза слънчоглед и е нормално да влезе", коментира Иван Ангелов, собственик на завод за преработка на слънчоглед. По думите му, цената на украинския слънчоглед е 720-730 лева за тон и не е много по-ниска от цената на българския.


"В България тази година слънчогледът ще бъде максимум 1 и половина милиона тона. Това е резултат от сушата и това количество няма да стигне доникъде. Значи логично е в България да влезе слънчоглед, за да може предприятията да работят", добави той.

"В момента изкупуваме тазгодишна реколта. В региона на Пловдив, Стара Загора, Бургас, Ямбол, слънчогледът е ожънат на 90% и е с изключително лошо качество-рекордно ниски маслености, по 36, 37 процента. Това повишава значително цената, на която изкупуваме. А украинският слънчоглед е с 45-47% масленост", коментира Иван Ангелов."

"Миналата година олиото стигаше 6 лева бутилка, сега е около 3, 80-4 лева. Ние нямаме сметка да продаваме скъпо". Така Ангелов коментира очакванията на правителството за падане на цените на произвежданите от зърното храни след освобождаване на украинския внос.

"Производителите са в правото си да искат повече. Но не може нашата страна да се съобразява само с единия от участниците на пазара. Не е редно", каза Иван Ангелов по повод протестите на зърнопроизводителите.


По публик